Letecká doprava

Ryanair tento rok očakáva vyrovnané hospodárenie

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair skončí hospodárenie v tomto roku bez zisku ale aj bez straty, ak sa cena ropy udrží na úrovni maximálne 100 USD (2127,70 Sk) za barel (159 litrov). A v prípade, že bude čierne zlato ďalej oslabovať, aerolínie sa na budúci rok vrátia k zisku. Uviedol to šéf Ryanair Michael O’Leary.
 

Podľa neho sa však na konečnom zisku aj po znížení nákladov vďaka lacnejšiemu palivu môže negatívne prejaviť pokles počtu pasažierov v dôsledku recesie, ktorá ohrozuje viaceré európske ekonomiky.
"Zatiaľ čo ziskovosť tento rok prudko klesala, náš program redukcie nákladov a výrazné zníženie cien ropy – ak sa udrží pod hranicou 100 USD za barel – by mali na budúci rok priniesť zisk," vyhlásil O’Leary. Hodnota akcie Ryanair sa dnes krátko predpoludním zvýšila o 5 % na 2,7 eura (81,34 Sk).
Šéf Ryanair sa ale domnieva, že zlé časy pre leteckú dopravu ešte neskončili a bankroty aerolínií budú pokračovať.
"Sme presvedčení, že ďalšie aerolínie v Európe vyhlásia v nasledujúcich týždňoch bankrot vzhľadom na to, že mnohým z nich došla finančná hotovosť alebo vyčerpali svoje úverové možnosti," dodal.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button