Letecká doprava

Rakúska vláda predá 43-% podiel v AUA

Rakúska spolková vláda dnes na svojom zasadnutí rozhodla, že predá 43-% štátny podiel v spoločnosti Austrian Airlines (AUA). Minister financií Wilhelm Molterer po rokovaní kabinetu uviedol, že tým sa otvorila cesta k úplnej privatizácii leteckej spoločnosti. Podľa neho sa AUA dostala do situácie, že "môže začať hľadať partnera".
 

Molterer dodal, že záujemcovia o získanie štátneho podielu v AUA by mali v nasledujúcich dvoch mesiacoch predložiť svoje ponuky. Štátna spoločnosť ÖIAG, ktorá je formálnym akcionárom v AUA, do konca roka vyberie záujemcu, ktorý získa akcie a fakticky aj leteckú spoločnosť.
Medzi uchádzačmi o AUA je nemecká Lufthansa, ale aj Air France-KLM, Turkish Airlines a ruský Aeroflot. Dozorná rada AUA však dáva prednosť Lufthanse.
Hovorkyňa Lufthansy odmietla informovať o pozícii k rozhodnutiu rakúskej spolkovej vlády o predaji štátneho podielu v AUA. Dodala však, že aerolínie budú mať záujem na rokovaniach o kúpe podielu, ak budú na ne pozvané.
Poradcom ÖIAG pri predaji jej podielu sa stala americká banka Merrill Lynch.
Budúci majiteľ AUA však bude musieť zachovať značku leteckej spoločnosti, sídlo svojej dcéry vo Viedni a jej hlavným letiskom musí zostať Schwechat.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button