Letecká doprava

Parížske letisko Orly nechce uvoľniť lietadlo SkyEurope

Parížske letisko Orly nechce pustiť lietadlo SkyEurope Airlines, a. s., po tom, ako v utorok (7. 7.) francúzsky súd vydal rozhodnutie o jeho uvoľnení. TASR o tom informoval hovorca SkyEurope Tomáš Kika. Letisko Orly zadržiava lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti SkyEurope už dva týždne.

Generálna tajomníčka francúzskeho súdu vyššej inštancie v Cretéil Ghislaine Cavailles pre TASR potvrdila, že súd 7.7. rozhodol v prospech SkyEurope. Keďže rozhodnutie súdu nadobudlo okamžitú právoplatnosť, letisko bolo povinné uvoľniť lietadlo hneď od vydania verdiktu. "Parížske letisko sa rozhodlo uplatniť svoju možnosť, teda podať odvolanie proti takémuto rozhodnutiu a lietadlo preto zostáva aj naďalej sedieť na letisku," konštatoval Kika. SkyEurope je však pripravené dovolať sa svojho práva. "Samozrejme budeme robiť všetko preto, aby sme dokázali uplatniť rozhodnutie súdu," pripomenul Kika. Postup letiska považuje za nelegálny od samotného začiatku zadržania lietadla. Letecká spoločnosť sa totiž od 22. júna nachádza pod ochranou súdu pred veriteľmi. "Sme pripravení dovolávať sa práva a toho, čo nám náleží. Taktiež v prípade, že prišlo k protiprávnym krokom aj k zjednaniu nápravy," zdôraznil Kika. Spoločnosť verí, že lietadlo bude čo najskôr vo vzduchu. "Takáto situácia je pre nás veľmi nekomfortná. Je to prázdna kapacita, ktorú nemôžeme využívať, a preto každé lietadlo, ktoré sedí na zemi, je logicky aj najdrahším lietadlom," podotkol Kika.
SkyEurope neustále rokuje s potenciálnymi investormi, ktorí by mali pomôcť zachrániť spoločnosť. Kika konštatoval, že investorom nebude žiadna firma z oblasti leteckej prepravy. "Čiže nejde o strategického investora," dodal. Peniaze do spoločnosti by mala priniesť finančná skupina. Podľa neoficiálnych informácií je SkyEurope blízko dohody s vlastníkom Čedoku, spoločnosťou Odien Group. Ani jedna firma však túto informáciu nechcela potvrdiť ani vyvrátiť. "Túto situáciu nemôžeme komentovať. To neznamená ani áno, ani nie," vyhlásil Kika. Rovnako nekonkrétny bol aj hovorca Odien Group Tomáš Brejcha. "Rokovaní je veľa, ale nebudeme ich zatiaľ komentovať. Rozhodne sme investičná spoločnosť, ktorá hľadá príležitosti na trhu," povedal.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button