Letecká doprava

Osobná letecká doprava vo svete v septembri prvýkrát klesla

Letecká preprava cestujúcich vo svete zaznamenala v septembri pokles, prvýkrát za ostatných päť rokov. Informovala o tom dnes Medzinárodná asociácia leteckej dopravy (IATA). Príčinou je súčasná svetová finančná kríza, ktorá obmedzuje lety do turistických destinácií, ako aj obchodné lety zástupcov firiem.  

Svetová letecká doprava klesla v septembri medziročne o 2,9 % a nákladná doprava až o 7,7 %. Pokles v rámci osobnej dopravy je tak prvý od roku 2003, keď v Ázii prepukol Ťažký akútny respiračný syndróm (SARS).
"Ak bude tento trend pokračovať, straty v tomto roku budú ešte vyššie, než sme pôvodne predpokladali," informoval výkonný riaditeľ IATA Giovanni Bisignani. IATA zatiaľ predpokladá, že straty leteckej dopravy dosiahnu v tomto roku 5,2 miliardy USD (124,03 miliardy Sk).
Letecké spoločnosti po celom svete obmedzujú lety a znižujú počty zamestnancov, aby vykompenzovali klesajúci dopyt. Spočiatku im problémy robili vysoké ceny ropy, teraz, keď tieto prudko klesajú, ich poškodzuje zasa kríza finančného priemyslu, s ktorou ide rýchle oslabovanie svetovej ekonomiky. To zasa obmedzuje využívanie leteckej dopravy dovolenkármi, ale najmä firmami. Lety v rámci biznis triedy majú na príjmoch leteckých spoločností najväčší podiel.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button