Letecká doprava

MDPT nevstúpi do vlastníckych vzťahov Letiska Sliač

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR nevstúpi do vlastníckych vzťahov Letiska Sliač, a. s. Konštatuje to v informácii o ďalšom postupe riešenia akcionárskych podielov v malých letiskových spoločnostiach, ktorou by sa na svojom najbližšom rokovaní mala zaoberať vláda SR.

V spoločnosti Letisko Sliač je majoritným akcionárom so 67,053-% majetkovým podielom SR zastúpená Ministerstvom obrany SR. Banskobystrický samosprávny kraj má 16,972-% podiel a Mesto Zvolen 15,975-% podiel. "Napriek tomu, že akcionárske práva štátu vykonáva ministerstvo obrany, zástupcovia ministerstva dopravy vzhľadom na komplexné riešenie problematiky malých letísk uskutočnili rokovania so zástupcami Banskobystrického samosprávneho kraja a Mesta Zvolen. Stanoviská akcionárov neboli jednotné," vysvetľuje rezort dopravy v materiáli. Dodáva, že Banskobystrický samosprávny kraj trvá na zachovaní svojho majetkového podielu v Letisku Sliač a uprednostňuje ponechanie zmiešanej akcionárskej štruktúry. Mesto Zvolen súhlasilo s prevodom svojho majetkového podielu na štát prípadne s prevodom majetkového podielu štátu na Mesto Zvolen. "Vzhľadom na uvedené nie je možné zo strany ministerstva dopravy realizovať vládou SR schválený variant. Z tohto dôvodu nevstúpi MDPT SR do vlastníckych vzťahov Letiska Sliač," uvádza sa v informácii. Trnavský samosprávny kraj ako aj Mesto Piešťany vyjadrili záujem na zachovaní svojej majetkovej účasti v a. s. Letisko Piešťany. "Samosprávny kraj spolu s mestom vníma letisko ako strategický bod a vstupnú bránu do regiónu, vytvárajúcu predpoklady pre jeho ďalší hospodársky, priemyselný a kultúrny rozvoj. Títo akcionári vyhlásili, že pripravujú stratégiu rozvoja letiska s cieľom jeho modernizácie, zvýšenia počtu prepravovaných cestujúcich a skvalitnenia služieb pre cestujúcich a že sa chcú podieľať aj na nevyhnutnom finančnom zabezpečení potrebných investícií," objasňuje ďalší prípad malého letiska MDPT. Trnavský samosprávny kraj má v letisku 56,37-% majetkový podiel a Mesto Piešťany 21,49-% podiel. Zároveň vyjadrili záujem o prevzatie majetkovej účasti štátu v a. s. Letisko Piešťany. Z tohto dôvodu bude predložený návrh na vykonanie všetkých krokov, súvisiacich s prevodom súčasného majetkového podielu štátu v tejto letiskovej spoločnosti na ostatných akcionárov.
Akcionármi v Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., sú okrem štátu aj Žilinský samosprávny kraj s 0,47-% majetkovým podielom a Mesto Žilina s 0,45-% majetkovým podielom. Majoritným akcionárom je teda štát s 99,08-% podielom. Samosprávny kraj má naďalej záujem o zachovanie svojej minoritnej majetkovej účasti, čo potvrdzuje aj skutočnosť, že ako akcionár finančne podporil letiskovú spoločnosť a má záujem o ďalší rozvoj letiska. Na základe uvedeného nedôjde k prevodu akcií samosprávneho kraja na štát. Mesto Žilina naopak vyjadrilo záujem o prevod svojho 0,45-% akcionárskeho podielu na štát. Akcionármi spoločnosti Letisko Poprad – Tatry, a. s., sú štát s 34-% majetkovým podielom, Prešovský samosprávny kraj s 25,108-%, Mesto Poprad s 25,108-% podielom a Mesto Vysoké Tatry s 15,783-% podielom. Prešovský samosprávny kraj vo svojom predbežnom stanovisku vyjadril záujem o prevod svojej celej majetkovej účasti na štát. Ďalší akcionári Mesto Poprad ako aj Mesto Vysoké Tatry tiež vyjadrili súhlas s prevodom svojej majetkovej účasti na štát s tým, že si ponechajú majetkovú účasť v Letisku Poprad – Tatry každý v rozsahu zhruba 1 % základného imania spoločnosti.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button