Letecká doprava

Lufthansa rokuje so škandinávskymi aerolíniami SAS o prevzatí

Lufthansa zvažuje prevzatie škandinávskych aerolínií SAS, čím by si výrazne posilnila svoju pozíciu v Európe. Informoval o tom dnes zdroj blízky rozhovorom medzi firmami.

Ak by nemecká letecká spoločnosť firmu SAS s trhovou hodnotou 830 miliónov eur (25 miliárd Sk) skutočne prevzala, vznikla by firma veľkosťou takmer na úrovni najväčšej európskej leteckej spoločnosti Air France-KLM.
"V súčasnosti prebiehajú exkluzívne rokovania medzi Lufthansou a SAS," oznámil nemenovaný zdroj s tým, že SAS ponúkla túto možnosť Lufthanse ešte v máji.
Podľa ďalšieho zo zdrojov však rozhovory neznamenajú automaticky uzatvorenie dohody. "Zatiaľ vôbec nie je isté, či Lufthansa SAS aj preberie," dodal zdroj.
Švédska burza cenných papierov však už v reakcii na informácie pozastavila obchodovanie s akciami SAS.
Hovorca Lufthansy sa k informáciám odmietol vyjadriť a podobne ani v SAS nereagovali.
Lufthansa je považovaná popri Air France-KLM a British Airways za jednu z vedúcich síl konsolidácie leteckej dopravy v Európe, ktorá trpí v dôsledku vysokých cien a mnohé menšie letecké spoločnosti tento tlak aj nevydržali.
SAS, ktorej 50 % vlastnia švédska, dánska a nórska vláda a vyše 7 % kontroluje bohatá rodina Wallenbergovcov, je partnerom Lufthansy v leteckej aliancii Star Alliance. Prípadná dohoda o prevzatí SAS by upevnila pozíciu týchto firiem na trasách medzi Nemeckom a Škandináviou a zároveň nad celou severnou Európou.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button