Letecká doprava

Lufthansa a Air France-KLM nepodali záväzné ponuky

Dnes napoludnie vypršal termín pre podanie záväzných ponúk na získanie štátneho 41,6-% podielu v rakúskych aerolíniách Austrian Airlines (AUA). Lufthansa a Air France-KLM termín dodržali, ale ich ponuka nie je záväzná. Ponuku v zmysle podmienok tendra podala len ruská letecká spoločnosť S7. Rakúsky denník Die Presse napísal, že prvé dve spoločnosti kalkulujú s časovým faktorom. 
 

Lufthansa, ktorú v Rakúsku považovali za favorita tendra, podala ponuku s výhradami a Air France-KLM vlastne nedala konkrétnu ponuku. Obaja hlavní uchádzači prejavili vôľu kúpiť AUA, ale vyslovili námietky proti "rámcovým podmienkam", s ktorými je predaj rakúskych aerolínií spojený. Súčasne uviedli, že potrebujú ešte asi dva mesiace na to, aby si utvorili realistický obraz o hospodárskej situácii AUA.
Lufthansa a Air France-KLM tiež namietajú, že žiadať za akcie AUA po 5 eur (150,63 Sk) je priveľa, lebo v minulých týždňoch kurz podielov AUA na burze silno klesol. Spoločnosti chcú zaplatiť za akcie po 1 eure (30,126 Sk) a žiadajú aj dohodu o dlhu AUA, ktorý je 900 miliónov eur (27,11 miliardy Sk). Šéf Lufthansy Wolfgang Mayerhuber uviedol, že nechce prevziať dlhy AUA, lebo v tom prípade hrozí Lufthanse zhoršenie jej dobrého ratingu. Predaj AUA ruským aerolíniám S7 je dosť problematický. 
Ak by sa však rakúske aerolínie pokúsili o samostatné podnikanie, hrozí im úplný kolaps. Spoločnosť by na svoju ďalšiu činnosť naliehavo potrebovala získať kapitál 500 miliónov eur (15,06 miliardy Sk). A získať takýto úver v dnešnej situácii je veľmi ťažká úloha.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button