Letecká doprava

Lietadlo SkyEurope zabavili na letisku v Paríži

Manažment nízkonákladových aerolínií SkyEurope, ktorým v pondelok Okresný súd Bratislava I priznal ochranu pred veriteľmi, ešte popoludní ubezpečoval, že cestujúcich sa nová situácia nijako nedotkne. Ale už večer parížske letisko Orly zadržalo firemný boeing, ktorý priletel z Prahy.

Údajne preto, že im SkyEurope neplatila poplatky. Boeing sa mal s ďalšími cestujúcimi vrátiť späť, no časť z pasažierov musela v Paríži prenocovať, uviedol včera český denník Hospodářské noviny (HN). "Štyridsať cestujúcich sme dostali do Prahy náhradným lietadlom, zvyšok poletí zajtra popoludní," povedal v pondelok neskoro večer pre HN hovorca SkyEurope Tomáš Kika. Podľa situácie, ktorá v pondelok popoludní panovala v Ruzyni, sa pritom zdalo, že bezprostredný dôvod k obavám zatiaľ nie je. Nielen let do Paríža, ale aj všetky predchádzajúce pondelkové lety SkyEurope sa uskutočnili presne podľa letového plánu a dlhy spoločnosti s nimi až do večera nijako neotriasli.
Ak by aerolinky museli prerušiť svoju prevádzku úplne, cestujúcim by podľa hovorcu Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomia Okamuru zostali namiesto leteniek len bezcenné papiere. "Aerolinky nie sú poistené proti úpadku. Navyše, nízkonákladovky majú lietadlá väčšinou na lízing, takže nemajú takmer žiadny majetok, z ktorého by sa dalo zaplatiť veriteľom," povedal Okamura. Ešte horšia situácia by nastala, keby spoločnosť zrušila svoje lety v okamihu, keď by mala cestujúcich v destináciách. "Ľudia by sa museli vrátiť na vlastné náklady," dodal Okamura. Služby SkyEurope pritom využíva veľký počet českých cestovných kancelárií. "Včera sme dostali písomný sľub, že aerolinky voči nám budú plniť svoje záväzky až do konca letnej sezóny," povedal Libor Šugárek, výkonný riaditeľ cestovnej kancelárie Vítkovice Tours. Jej klienti lietajú len do oblasti Jadranu. "Tieto linky sú veľmi vyťažené. Bolo by nelogické, keby ich SkyEurope rušila," myslí si Šugárek. Odchod k inému prepravcovi nechystá ani cestovná kancelária Čedok. "Keby nastali problémy, sme pripravení ich riešiť prostredníctvom iných dopravcov," povedal marketingový riaditeľ spoločnosti Tomáš Brejcha.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button