Letecká doprava

Letisko otvorí novú časť terminálu pre 3,5 milióna cestujúcich 9. júna

Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) otvorí novú časť pripravovaného terminálu tesne pred parlamentnými voľbami, 9. júna.

Cestujúci na linkách v letnej sezóne tak budú vybavovaní už v nových priestoroch. „Osobne dúfam, že to prinesie určite novú kvalitu do života letiska, pretože to prostredie bude kultivované, kultúrne a moderné,“ podotkol v rozhovore pre TASR obchodný a marketingový riaditeľ letiska Radek Zábranský. Keď bude prerobený aj súčasne funkčný terminál, letisko by malo dosiahnuť kapacitu približne 5 miliónov vybavených cestujúcich. Celková kapacita sa podľa Zábranského nezaplní v priebehu krátkeho obdobia. „Každý terminál sa stavia s výhľadom na nejakú dobu, pretože je to veľká investícia. Bola by to v podstate aj chyba, keby sa zaplnil za dva roky, pretože by sa muselo riešiť čo ďalej,“ konštatoval.
V priebehu piatich až šiestich rokov by malo bránami letiska prejsť približne 4 milióny ľudí, odhaduje BTS. „Bude tam ešte nejaká rezerva. Uvidíme, akým spôsobom bude na Slovensku fungovať letecká doprava a či sa bude pokračovať ďalej s rozvojom,“ vysvetlil Zábranský. Výstavba nového terminálu je rozdelená do dvoch etáp. Prvá sa ukončí avizovaným otvorením jeho novej časti. Letisko by tak malo mať kapacitu pre približne 3 až 3,5 milióna cestujúcich ročne. Druhá časť stavby, rekonštrukcia doteraz používaného terminálu, následne rozšíri možný počet vybavených cestujúcich na 5 miliónov osôb za 12 mesiacov. Výstavbu realizuje stavebná spoločnosť ZIPP Bratislava, s. r. o., ktorá vyhrala tender s cenou 92,94 milióna eur. Návratnosť investícií do nového terminálu očakáva letisko v období 10 až 15 rokov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button