Letecká doprava

Favoritom privatizácie ČSA je Aeroflot

Pripravovaná privatizácia Českých aerolínií má podľa informácií Hospodářskych novín (HN) jasného favorita: ruský Aeroflot. Čaká sa iba na to, kto Aeroflot do ČR privedie, tvrdí jeden z českých podnikateľov, ktorí by sa chceli zúčastniť na privatizácii ako partner zahraničného záujemcu.

Spojenie kupca s miestnym "znalcom pomerov" býva v takýchto prípadoch bežné. Pozíciu Aeroflotu ako favorita privatizácie, v ktorej chce vláda získať za predaj ČSA 3 až 5 miliárd Kč (3,70 – 6,16 miliardy Sk), potvrdili aj ďalší podnikatelia.
Kabinet sa neobáva bezpečnostného rizika pri predaji aerolínií. "Hlavným cieľom je nájsť vhodného strategického partnera. Uchádzači preto prejdú najprv kvalifikačným sitom, ktoré bude posudzovať aj bezpečnostné riziká. Výnos z predaja je dôležitým, ale až druhým bodom v poradí," povedal pre HN minister financií Miroslav Kalousek.
Vláda chce ČSA predať na budúci rok. Tender sa chystá vypísať v priebehu niekoľkých mesiacov. Minister dopravy Aleš Řebíček dúfa, že záujemcov o aerolínie bude viac. Verejne ho potvrdil však len Aeroflot, zatiaľ čo napríklad francúzsko-holandská spoločnosť Air France-KLM je zdržanlivá. "Privatizácia ČSA ešte nezačala. Nie je čo komentovať," uviedla pre HN hovorkyňa spoločnosti Marisca Kensenhuis.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button