Letecká doprava

Britský magnát R. Branson chce zabrániť fúzii BA a AA

Britský magnát Richard Branson sa snaží zabrániť fúzii British Airways (BA) a American Airlines. Vlastník leteckej spoločnosti Virgin Atlantic napísal listy obom kandidátom na amerického prezidenta, ktorých varoval pred takýmto spojením. Takáto dohoda by podľa Bransona mala negatívny vplyv na hospodársku súťaž v oblasti transatlantickej leteckej dopravy, čo by poškodilo zákazníkov.
 

BA sa odmietli k záležitosti vyjadriť, pre BBC však uviedli, že vydajú k fúzii vyhlásenie v najbližších dňoch. Doterajšie správy však tvrdia, že BA sú ochotné vzdať sa stoviek transatlantických letov, aby regulačné orgány dali dohode zelenú.
BA s American Airlines už spolupracujú v leteckej aliancii, ktorá im umožňuje dosiahnuť lepšie vyťaženie liniek a využívať partnerove zariadenia na letiskách v zahraničí. V prípade zlúčenia by sa táto spolupráca ešte prehĺbila, čo by viedlo k zníženiu nákladov, napríklad na administratívu, predaj leteniek či technické zabezpečenie.
American Airlines sa už dvakrát medzi rokmi 1997 a 2001 pokúšali o fúziu s britskou spoločnosťou, ale vždy to stroskotalo na prílišných požiadavkách protimonopolných úradov. Teraz sa opäť snažia získať povolenie zodpovedných orgánov a vytvoriť spoločný podnik. Spoločnosti argumentujú zmenou situácie na trhu potom, ako 30. marca vstúpila do platnosti dohoda Open Skies.
Podľa Open Skies môže akékoľvek európske alebo americké lietadlo letieť odkiaľkoľvek v Európe kamkoľvek v USA. Dohoda ukončila privilégiá etablovaných aerolínií ako BA, ktoré boli jednou zo 4 spoločností, ktoré mohli lietať z londýnskeho letiska Heathrow do USA.
Rekordné ceny paliva, spomaľovanie globálnej ekonomiky a dohoda Open Skies vedie mnohé veľké aerolínie na oboch brehoch Atlantiku, aby prehlbovali staré partnerstvá, alebo, aby sa obzerali po nových. Týmto spôsobom sa snažia znížiť svoje náklady.
Branson vo svojom liste adresovanom Barackovi Obamovi a Johnovi McCainovi uviedol, že riešenie problému sa nemôže zakladať na protimonopolnej imunite, ktorá "nevyhnutne povedie k zníženiu konkurencie a zvýšeniu cien". Podľa Bransona by po fúzii BA spoločne s American Airlines dominovali na 6 linkách z londýnskeho letiska Heathrow, napríklad na linke na newyorské letisko JFK, na linkách do Chicaga a Los Angeles.
Branson tvrdí, že argument o zmene konkurenčného prostredia v súvislosti s Open Skies je iba "dymovou clonou". Dodal, že neprišlo k žiadnemu výraznejšiemu zvýšeniu konkurencie a poklesu cien leteniek.
BA okrem s American Airlines rokujú o fúzii aj so španielskou Iberiou. Britská spoločnosť zaznamenala za trojmesačné obdobie od apríla do konca júna 88-% medziročný prepad zisku pred zdanením. Aerolínie tvrdia, že brandža zažíva najhoršie obdobie vo svojej histórii.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button