Letecká doprava

Britský kartelový úrad zažaloval šéfov British Airways

Štyria súčasní a bývalí predstavitelia manažmentu leteckej spoločnosti British Airways pôjdu pred súd za cenový kartel. Oznámil to dnes oficiálne britský Úrad pre hospodársku súťaž, čím potvrdil skoršie informácie denníka Financial Times.
 

Ako úrad informoval, šéf odbytu Andrew Crawley, bývalý člen správnej rady Martin George, bývalý šéf pre komunikáciu Iain Burns a bývalý šéf odbytu pre britský a írsky trh Alan Burnett sú obžalovaní z kartelových dohôd, ktoré uzatvorili s leteckou spoločnosťou Virgin Atlantic britského miliardára Richarda Bransona na ceny palivových príplatkov pri diaľkových letoch. Súdne pojednávanie sa uskutoční na mestskom súde v Londýne 24. septembra. 
Spoločnosť British Airways už minulý rok zaplatila pokutu 121,5 milióna libier (4,66 miliardy Sk), keď priznala uzatváranie dohôd o fixovaní cien palivových príplatkov v rokoch 2004 až 2006.
Vo februári tohto roka sa potom v USA obe spoločnosti dohodli na vyriešení hromadnej žaloby zo strany amerických cestujúcich. Dohoda ich stála 209,3 milióna USD (4,11 miliardy Sk).
"British Airways dostali potvrdenie z Úradu pre hospodársku súťaž, že traja bývalí a jeden súčasný zamestnanec boli dnes obžalovaní z porušovania hospodárskej súťaže," povedala hovorkyňa spoločnosti Cathy Westová. Potvrdila aj mená, k ďalším podrobnostiam sa však vyjadriť odmietla. V prípade dokázania viny z kartelových dohôd hrozí mužom až päť rokov za mrežami.
Úrad pre hospodársku súťaž začal vyšetrovanie potom, ako zamestnanci Virgin Atlantic oznámili cenové dohody medzi ich firmou a British Airways, vďaka čomu v Británii unikli pokute. Na základe pravidiel Európskej únie (EÚ) spoločnosť, ktorá je síce sama členom kartelu, no ako prvá túto skutočnosť oznámi, pokutu neplatí. Brusel si od podpory udavačstva medzi firmami sľubuje väčší počet odhalení kartelových dohôd.
Úrad pre hospodársku súťaž už poslal niekoľko ľudí do väzenia za fixovanie cien. V júni tohto roka dostali traja ľudia niekoľkoročné tresty väzenia za fixovanie cien hadíc používaných v ropnom priemysle.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button