Letecká doprava

British Airways je blízko dohody o fúzii s American Airlines

Britská letecká spoločnosť British Airways (BA) je blízko dohody o spojení s najväčším rivalom American Airlines (AA). Dúfa, že sa jej v priebehu niekoľkých týždňov podarí zmluvu uzavrieť. Britské aerolínie zároveň rokujú o fúzii aj so španielskou Iberiou.
 

Dôvodom zlučovania leteckých spoločností sú rekordné ceny paliva a zníženie počtu cestujúcich. Aerolínie tak hľadajú spôsob ako zredukovať náklady.
Spoločnosť BA 1. augusta oznámila, že jej zisk za obdobie apríl – jún klesol o 88 %, preto plánuje zrušiť viac ako 3 % letov počas zimnej sezóny.
BA a AA už spolupracujú v leteckej aliancii, ktorá im umožňuje dosiahnuť lepšie vyťaženie liniek a využívať partnerove zariadenia na letiskách v zahraničí. V prípade zlúčenia by sa táto spolupráca ešte prehĺbila, čo by viedlo k zníženiu nákladov, napríklad na administratívu, predaj leteniek či technické zabezpečenie.
Dohodu medzi oboma aerolíniami však musia schváliť ešte protimonopolné úrady. A práve na rozhodnutí amerického úradu predchádzajúce pokusy o zlúčenie stroskotali. BA a AA dúfajú, že teraz sa im to podarí vďaka dohode Open skies (Otvorené nebo), ktorú Európska únia a USA uzavreli vlani, a ktorá nadobudla platnosť 30. marca. V rámci nej môže akékoľvek európske alebo americké lietadlo letieť odkiaľkoľvek v Európe kamkoľvek v USA.
V prípade úspechu by tieto tri spoločnosti dominovali v transatlantickej leteckej preprave. Spolupráca American Airlines a BA by znamenala spojenie dvoch veľkých hráčov na tomto trhu. Vďaka tretiemu partnerovi Iberii by sa aliancii otvorili dôležité linky medzi Európou a Latinskou Amerikou.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button