Letecká doprava

BAA by mala predať dve londýnske a jedno škótske letisko

Britská správa letísk (British Airport Authority, BAA) by sa mala rozdeliť a zároveň predať letiská Gatwick a Stansted, aby sa vytvorili vhodné konkurenčné podmienky medzi letiskami v Londýne. Oznámila to dnes vo svojej správe britská Komisia pre voľný trh. BAA by sa okrem toho mala vzdať aj niektorého zo škótskych letísk, buď v Edinburghu alebo Glasgowe. Konečné rozhodnutie predloží komisia koncom tohto roka.
 

Podľa regulátora BAA neposkytuje dostatočne kvalitné služby leteckým spoločnostiam a pasažierom a problémy má aj v plánovaní rozširovania kapacít letísk. BAA informovala, že analýza regulátora "je plná chýb".
BAA kontroluje prakticky všetky letiská v juhovýchodnom Anglicku a zabezpečuje letiskové služby až pre 91 % cestujúcich v tejto oblasti. Po chaose, ktorý nastal po otvorení 5. terminálu na londýnskom letisku Heathrow, sa začali ozývať hlasy za rozdelenie spoločnosti, ktorá má údajne až príliš veľký monopol a svoju pozíciu nezvláda. Letisko Heathrow zaznamenalo za 1. štvrťrok najviac meškaní zo všetkých európskych letísk, keď až 45 % odletov bolo zmeškaných o 15 a viac minút.
"Toto je krutá správa, ktorú však mnoho ľudí privíta," povedal Howard Wheeldon, stratég zo spoločnosti BGC Partners v Londýne. "Na jednej strane sa zdá, že to je pre BAA katastrofa, no ja si myslím, že s tým môžu pokojne žiť a dokonca časom sa to (predaj letísk) ukáže ako ich výhoda," dodal.
Gatwick a Stansted totiž podľa neho najväčšiemu Heathrowu vôbec nekonkurujú. Heathrow je medzinárodne silný hráč, ktorý súperí s inými medzinárodnými letiskami, čo nie je prípad Gatwicku a Stanstedu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button