Letecká doprava

BA spečatili partnesrtvo s American Airlines

British Airways (BA) spečatili alianciu s American Airlines, ktorá im dovolí spoločne určovať ceny leteniek a koordinovať letové plány. Dnes o tom informovala britská letecká spoločnosť BA.
 

Partnerstvo sa bude týkať aj španielskej Iberie, ktorú čaká fúzia s BA.
Rekordné ceny paliva, spomaľovanie globálnej ekonomiky a dohoda Open Skies vedie mnohé veľké aerolínie na oboch brehoch Atlantiku, aby prehlbovali staré partnerstvá, alebo, aby sa obzerali po nových. Týmto spôsobom sa snažia znížiť svoje náklady.
Aerolínie však ešte budú musieť presvedčiť protimonopolné úrady v USA, že dohoda neporušuje americkú legislatívu.
BA a American Airlines sa už dvakrát medzi rokmi 1997 a 2001 pokúšali o partnerstvo na transatlantických linkách, ale vždy to stroskotalo na prílišných požiadavkách protimonopolných úradov. Teraz sa opäť snažia získať povolenie zodpovedných orgánov. Spoločnosti argumentujú zmenou situácie na trhu potom, ako 30. marca vstúpila do platnosti dohoda Open Skies.
Podľa Open Skies môže akékoľvek európske alebo americké lietadlo letieť odkiaľkoľvek v Európe kamkoľvek v USA. Dohoda ukončila privilégiá etablovaných aerolínií ako BA, ktoré boli jednou zo štyroch spoločností, ktoré mohli lietať z londýnskeho letiska Heathrow do USA.
Proti spolupráci BA a American Airlines sa naposledy vyjadril aj britský magnát Richard Branson. Vlastník leteckej spoločnosti Virgin Atlantic napísal listy obom kandidátom na amerického prezidenta, ktorých varoval pred takýmto spojením. Takáto dohoda by podľa Bransona mala negatívny vplyv na hospodársku súťaž v oblasti transatlantickej leteckej dopravy, čo by poškodilo zákazníkov.
Branson vo svojom liste adresovanom Barackovi Obamovi a Johnovi McCainovi uviedol, že riešenie problému sa nemôže zakladať na protimonopolnej imunite, ktorá "nevyhnutne povedie k zníženiu konkurencie a zvýšeniu cien". Podľa Bransona by BA spoločne s American Airlines dominovali na šiestich linkách z londýnskeho letiska Heathrow, napríklad na linke na newyorské letisko JFK, na linkách do Chicaga a Los Angeles.
Branson tvrdí, že argument o zmene konkurenčného prostredia v súvislosti s Open Skies je iba "dymovou clonou". Dodal, že neprišlo k žiadnemu výraznejšiemu zvýšeniu konkurencie a poklesu cien leteniek.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button