Letecká doprava

Alitalia sa vráti do zóny zisku do dvoch rokov

Nová Alitalia by sa mala vrátiť do zóny zisku do dvoch rokov. Ročne bude generovať tržby vo výške okolo 4,8 miliardy eur (144,60 miliardy Sk). Dnes to povedal Rocco Sabelli šéf novej investičnej skupiny CAI, ktorá má prevziať Alitaliu. CAI sa skladá zo 16 talianskych spoločností, ktoré chcú zachrániť talianske aerolínie.

Nová Alitalia by mala vzniknúť fúziou ešte štátnej Alitalie so súkromnou leteckou spoločnosťou Air One. Letka novej spoločnosti bude mať hodnotu 4,2 miliardy eur (126,53 miliardy Sk), uviedol Sabelli, ktorý dnes predstavil záchranný plán odborovým organizáciám. Do 5 rokov by letka Alitalie mala byť modernizovaná 60 novými lietadlami. Celkovo bude zahŕňať 153 lietadiel.
"Nechceme z Alitalie urobiť nízkonákladové aerolínie. Alitalia bude úplnou leteckou spoločnosťou, ktorá bude ponúkať dlhé aj krátke linky. Alitalia bude silnou spoločnosťou na domácom trhu," tvrdí Sabelli. Podiel spoločnosti na domácom trhu by sa mal zvýšiť na 55 % z terajších 30 %, ako sa uvádza v záchrannom pláne. Pribudnúť by malo 14 destinácií, kam budú aerolínie lietať.
Milánske letisko Linate bude slúžiť výhradne rentabilnému leteckému spojeniu Rím – Miláno. Skupina CAI neprevezme nákladnú divíziu a servisnú divíziu.
Taliansky premiér Silvio Berlusconi apeloval na odbory, aby záchranný plán neodmietli. "Spoločne môžeme povedať jedinému možnému riešeniu pre Alitaliu iba Áno. Odmietnuť záchranný plán znamená koniec Alitalie. Taliansko stratí svoje národné aerolínie a 20.000 ľudí prácu," povedal dnes Berlusconi.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button