Letecká doprava

Alitalia dostane finančnú injekciu od talianskych podnikateľov

Talianske štátne aerolínie Alitalia dostanú kapitálovú injekciu vo výške 700 až 800 miliónov eur (21,21 – 24,24 miliardy Sk) od talianskych podnikateľov na svoju záchranu. Uviedli to dnes noviny Corriere della Sera bez uvedenia zdroja svojich informácií.
 

Do záchrany štátnych aerolínií, ktorú na podnet vlády pripravuje banka Intesa Sanpaolo, sa zapojí približne 10 podnikateľov. Noviny ich mená nezverejnili. Informovali však, že sa plánuje so zrušením 5000 až 6000 pracovných miest a konečným cieľom je dosiahnuť, aby sa Alitalia stala silnejším hráčom na talianskom trhu leteckej dopravy.
Hovorca Intesa Sanpaolo odmietol tieto informácie komentovať. Banka by mala do začiatku augusta vypracovať podrobný plán na záchranu leteckého prepravcu, ktorému hrozí bankrot. Noviny ale tvrdia, že bude hotový až v polovici budúceho mesiaca a že zatiaľ stále nie je isté, či si aj Intesa Sanpaolo odkúpi akcie Alitalie.
Alitaliu udržiava pri živote pôžička 300 miliónov eur (9,09 miliardy Sk), ktorú dostala v apríli od talianskej vlády. Tento úver však prešetruje Európska komisia, ktorá má podozrenie, že ide o porušenie pravidiel o štátnej finančnej pomoci.
Pôvodný plán na predaj 49,9-% štátneho podielu v Alitalii leteckej spoločnosti Air France-KLM stroskotal na odmietavom postoji odborárov a niektorých talianskych politikov.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button