Letecká doprava

Aerolinky SkyEurope šetria, aby znížili prevádzkovú stratu

Nízkonákladové aerolínie SkyEurope chcú sériou opatrení znížiť svoju prevádzkovú stratu, ktorá sa za prvých 9 mesiacov obchodného roka 2007/08 vyšplhala na 50 miliónov eur (1,51 miliardy Sk). 
 

V treťom štvrťroku strata dosiahla 16,8 milióna eur (506,12 milióna Sk), pričom až 15 miliónov eur (451,89 milióna Sk) ide na vrub rastu cien paliva, proti ktorému nebola SkyEurope poistená. Spoločnosť v minulosti pri kalkulovaní svojich cien vychádzala z ceny 70 USD (1497 Sk) za barel ropy. 
Ako dnes uviedol v Prahe obchodný riaditeľ spoločnosti Steven Greenway, firma očakáva, že cena sa dlhodobo stabilizuje na úrovni 90 až 100 USD za barel, ale vo svojom biznispláne je pripravená aj na extrém v podobe ceny až 150 USD za barel.
Opatrenia majú podobu prísnejšieho posudzovania rentability letov do jednotlivých destinácií, faktického zastavenia expanzie firmy a niektorých noviniek – napríklad možnosti zakúpiť si drahšiu, ale flexibilnú letenku. Vedenie firmy očakáva, že iba z poplatkov za batožinu získa ročne 17 až 18 miliónov eur (512,14 milióna až 542,27 milióna Sk).
Na zimné obdobie SkyEurope chystá iba minimum noviniek: nové spojenie Bratislavy s Istanbulom a priame lety z Prahy do letoviska Bari.
"Táto zima bude kritická pre všetkých leteckých prepravcov," avizoval Greenway s tým, že nerentabilné spojenia rušia aj iní prepravcovia. Ako príklad uviedol spojenie Prahy a Kodane, kde sa na zimu počet spoločností, ktoré túto trasu prevádzkujú, zníži z piatich na dve: ČSA a Sky Europe.
Kvôli úsporám sa cestujúci zatiaľ nedočkajú obnovenia letov SkyEurope medzi Prahou a Bratislavou. Lietadlá Boeing 737 – 700 so 149 miestami na palube boli totiž obsadené iba na 60 %. Situácia by sa mohla zmeniť až v roku 2010. SkyEurope by mohla už o niekoľko mesiacov rozhodnúť o získaní menších lietadiel s asi 80 miestami, ktoré by nasadila nielen na lety medzi Prahou a Bratislavou, ale aj na trasu Bratislava-Košice a do Benátok. TASR to dnes potvrdil hovorca SkyEurope Tomáš Kika.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button