Letecká doprava

Rusko stále počíta s ambicióznym projektom rusko-čínskeho lietadla

Projekt vývoja rusko-čínskeho širokotrupého dopravného lietadla zostáva pre ruskú vládu prioritou, a to aj v prípade, že by sa v tomto roku nefinancoval zo štátneho rozpočtu.

Povedal to dnes podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin. Informovala o tom ruská agentúra TASS. “Tento projekt v žiadnom prípade nemienime revidovať,“ povedal Rogozin pre TASS. Ako dodal, náklady spojené s projektom vláda určite zafinancuje, neznamená to však, že nevyhnutne pôjde o peniaze zo štátneho rozpočtu. „Je možné, že financie zabezpečí (ruská štátna rozvojová banka) Vnešekonombank,“ dodal podpredseda vlády.
      
Zároveň uviedol, že v súčasnosti je dôležité dosiahnuť s čínskymi partnermi kompromis v súvislosti s doletom lietadla. Ako dodal, Čína preferuje lietadlo so stredne dlhým doletom okolo 4000 – 5000 kilometrov, zatiaľ čo Rusom by vyhovovalo lietadlo s dlhším doletom. „Rusko nemá takú početnú populáciu, takže nepotrebujeme jumbo, ktoré naraz prepraví kvantum ľudí. Na druhej strane, Číňania by chceli veľké dopravné lietadlo, no so stredne dlhým doletom. Takže musíme dospieť ku kompromisu,“ dodal Rogozin.
      
Len na tento rok plánovala ruská vláda na projekt Plane-2020 vyčleniť zo štátneho rozpočtu 1,4 miliardy rubľov (23,4 milióna eur) a ďalších 2,2 miliardy rubľov z mimorozpočtových zdrojov. Neskôr sa však objavili návrhy, aby sa projekt tento rok zo štátneho rozpočtu nefinancoval. Ak projekt bude pokračovať podľa ruských plánov, lietadlo by malo prísť na trh do 10 rokov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button