Letecká doprava

V komerčnej doprave na Slovensku nezahynul za päť rokov žiaden človek

Letecká komerčná doprava zaznamenáva za posledných päť rokov na Slovensku len incidenty – napríklad zrážku lietadla s vtákom, let bez spojenia alebo stratu spojenia.

Žiadnu leteckú nehodu, pri ktorej by zahynul človek, rezort dopravy za toto obdobie nezaznamenal. V minulom roku sa pritom na Slovensku stalo 11 leteckých nehôd, pri ktorých zahynuli štyria ľudia a deväť sa zranilo. Išlo však o nešťastia vo všeobecnom letectve, čiže v šiestich prípadoch to boli lietadlá súkromných osôb alebo aeroklubov a v piatich prípadoch išlo o lietajúce športové zariadenia.
      
„Zo záverov odborného vyšetrovania vyplynulo, že príčinou nehôd boli najmä technické poruchy, ale aj zlyhanie ľudského faktora,“ skonštatoval pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Pod rezort dopravy totiž spadá aj pôsobnosť Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru.
      
Aj napriek vysokej úrovni a pozitívnemu trendu vývoja bezpečnosti civilnej leteckej dopravy je však podľa Kóňu nutné stále si uvedomovať existenciu problémov. Tie bránia tomu, aby úroveň bezpečnosti bola stále vyššia. “Je to predovšetkým ľudský činiteľ, ktorý sa javí ako najslabší článok leteckej dopravy,“ dodal.
 
Je totiž podľa neho zjavné, že problematika bezpečnosti leteckej dopravy v technickej oblasti je riešiteľná. „Avšak omnoho zložitejšie a kritickejšie je riešenie problematiky ľudského činiteľa v oblasti komplexnej bezpečnosti civilného letectva,“ zhodnotil Kóňa.
 

Prečítajte si aj

Back to top button