Letecká doprava

Bratislavské letisko aj napriek hustému sneženiu vybavuje všetky lety

Bezpečnosť je v leteckej doprave prvoradá.

Na prevádzky schopný stav všetkých dráh bratislavského letiska dnes dohliadajú špecialisti zimnej údržby, pričom ďalší letiskoví zamestnanci zabezpečujú postrek lietadiel protinámrazovou kvapalinou. Aj vďaka špeciálnej letiskovej mobilnej technike a vyškoleným pracovníkom ostáva prevádzka na Letisku Bratislava v období hustých snehových zrážok nedotknutá.
Bratislavské letisko zachováva maximálne bezpečie cestujúcich a letovej prevádzky aj počas mrazivého počasia obzvlášť v spojení s hustým snežením. Letisková spoločnosť  disponuje dostatočným množstvom zásob odmrazovacej tekutiny pre flotily dopravcov a špeciálnou letiskovou mobilnou technikou, ktorá sa najmä v období výdatných snehových zrážok používa na starostlivosť o vzletovo pristávacie dráhy, rolovacie dráhy, stojiská lietadiel, vybavovaciu plochu o celkovej výmere 832 445m2, ako aj o prístupové a obslužné komunikácie vo verejnej časti letiska.
Určení zamestnanci letiska pravidelne absolvujú školenia zamerané na zvyšovanie ich odbornej spôsobilosti v oblasti zimnej údržby letiskových plôch a odmrazovania lietadiel. Podstatná je kvalita a rýchlosť zásahu s prioritou bezpečnosti leteckej prevádzky.
Starostlivosť o dráhový systém letiska
Za bezpečnosť, kvalitu a včasnosť zásahu na letových prevádzkových plochách zodpovedá Technik zimnej údržby, ktorý priamo riadi činnosť vodičov na ploche a ktorý rozhoduje o najvhodnejšej technológii čistenia a odmrazovania plôch v závislosti od aktuálneho počasia, jeho avizovaného vývoja a plánu letov. Aby nedošlo k poškodeniu pozemných svetelných a rádionavigačných zariadení, musí aplikovať vybrané postupy sypania, frézovania a pluhovania veľmi citlivo a so správnym nastavením techniky.
Neoddeliteľnou súčasťou celého procesu je aktívna a odborná komunikácia so zamestnancami letiskového dispečingu, ktorí v pravidelných intervaloch špeciálnou technikou vykonávajú merania klzkosti povrchu vzletových a pristávacích dráh a tým posudzujú prevádzkyschopnosť letiska. Letiskový dispečing publikuje podrobné informácie o stave vzletových a pristávacích dráh pre jednotlivé posádky lietadiel.
Námraza mení aerodynamické vlastnosti lietadla
Aby bola zabezpečená maximálna bezpečnosť cestujúcich počas letu, musia byť lietadlá pred vzletom čisté. Použitá kvapalina dokáže rozpustiť akékoľvek formy námrazy na ich povrchu. Niektoré časti lietadla si navyše vyžadujú špeciálnu starostlivosť, a preto vrstvy snehu napadané v motoroch sú odstraňované pomocou horúceho vzduchu a brzdy spolu s podvozkovými kolesami sú chránené proti námraze rozprašovaním rozmrazovacej kvapaliny.
Odmrazovanie lietadiel poskytujú leteckým dopravcom špeciálne školení zamestnanci Letiska Bratislava na vyžiadanie kapitána lietadla, ak teplota vzduchu obvykle poklesne pod 3 stupne nad nulou v kombinácii zo zvýšenou vlhkosťou vzduchu. V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu jednak zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti.

V prvej fáze sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu (tzv. „de-icing“ lietadla), v druhej fáze prebieha postrek lietadla protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. V oboch prípadoch je kvapalina následne odsávaná špeciálnym zariadením. Letisko zabezpečuje bezpečnosť leteckej prevádzky s dôrazom na  starostlivosť o životné prostredie a bezpečnosť cestujúcich.
 

Prečítajte si aj

Back to top button