Letecká doprava

MDPT chce pomôcť bratislavskému letisku, rokuje aj s ázijskými dopravcami

Rezort dopravy chce pomôcť bratislavskému letisku M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) pri získavaní nových dopravcov.

„Rokujeme prevažne s ázijskými leteckými spoločnosti, a to z Číny, Kórey a Vietnamu,“ uviedol po dnešnom rokovaní vlády minister dopravy Ľubomír Vážny.
Podľa neho je povinnosťou rezortu pomáhať letisku v najväčšej možnej miere, aby už nedochádzalo k ďalším poklesom počtu cestujúcich. „Budeme sa snažiť, aby nový terminál nebol poloprázdny,“ zdôraznil minister. Bratislavské letisko prepravilo v minulom roku medziročne o približne 23 % cestujúcich menej. Jeho bránami tak prešlo 1,7 milióna ľudí. Skúšobná prevádzka v prvej časti nového terminálu BTS sa začne v máji tohto roka a mala by trvať maximálne tri mesiace. Letisko sa bude následne snažiť spustiť jeho riadnu prevádzku čím skôr.

Na bratislavskom letisku prestali v predchádzajúcom roku ponúkať služby traja dopravcovia. V septembri odišiel prvý – SkyEurope Airlinies, a. s. Spoločnosť totiž skrachovala. Koncom roka ukončil svoju činnosť aj Seagle Air, ktorý tiež skrachoval a momentálne sa nachádza v konkurze. Z Bratislavy prestal lietať aj Wizz Air, ktorý prevádzkoval pravidelnú linku do Ríma.

Straty prepravcov sa BTS snaží postupne kompenzovať dohodami s novými leteckými spoločnosťami. Od mája by mal svoje služby ponúkať poľský LOT – Polish Airlines, ktorý ohlásil prevádzkovanie pravidelnej linky medzi Bratislavou a Varšavou. Finalizuje sa aj zmluva s charterovým dopravcom Travel Service, ktorý by mal prísť do leta tohto roka. Niekoľko nových spojení oznámila aj írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair. Letisko však stále rokuje s Ryanairom o bázovaní lietadiel v Bratislave, ktoré by malo priniesť okrem finančných výhod aj nové pracovné miesta.

Prečítajte si aj

Back to top button