Letecká doprava

Talianska vláda predĺžila záchranný úver pre Alitaliu

Talianska vláda vo štvrtok predĺžila záchranný úver pre problematickú národnú leteckú spoločnosť Alitalia. A to napriek tomu, že Európska komisia pred pár dňami začala vyšetrovať, či ide o oprávnenú štátnej pomoc.

Alitalia vyhlásila minulý rok bankrot, ale pokračuje v prevádzke vďaka pôžičke od vlády v celkovej výške 900 miliónov eur. Približne 600 miliónov eur by aerolínie mali vrátiť do 30. septembra a 300 miliónov eur do konca tohto roka. Kabinet však na štvrtkovom zasadnutí odložil termín splatenie dlhu do 15. decembra. Vláda tiež poskytla Alitalii viac času, aby našla kupcov, pričom posunula pôvodný termín z apríla na október 2018.
 
Minister priemyslu Carlo Calenda povedal pred rozhodnutím kabinetu rozhlasovej stanici Radio Capital, že je „normálne“ poskytnúť viac času Alitalii, keď sa Taliansko zmieta vo vládnej kríze. Krajina sa nachádza v politickom vákuu od parlamentných volieb 4. marca, ktoré nepriniesli jasného víťaza. Calenda je súčasťou odchádzajúceho kabinetu s obmedzeným priestorom na politicky citlivé rozhodnutia.
 
Pred tromi dňami však Európska komisia uviedla, že štátny úver pre aerolínie s 10-% ročnou úrokovou sadzbou môže byť považovaný za nezákonný, pretože je príliš veľký a má príliš dlhé trvanie. Calendovi však, ako sa zdá, vývoj v Bruseli problémy nerobí. A povedal, že rozhodnutie o predĺžení pôžičky bolo prijaté po konzultáciách s Európskou komisiou.
 
Alitalia už od roku 2002 nevykazuje žiadny zisk. Konkurzní správcovia spoločnosti tvrdia, že znížili straty a vyčerpali štátny úver, ale nezverejnili žiadne finančné detaily. O spoločnosť sa uchádzajú traja záujemcovia: nemecká Lufthansa, britský EasyJet a podľa talianskych médií aj maďarský Wizz Air. Títo uchádzači však „zjavne nemajú záujem pokračovať v procese, kým nebude jasné, kto vytvorí novú vládu“, povedal Calenda.
Finančný riaditeľ spoločnosti Lufthansa Ulrik Svensson v tejto súvislosti uviedol, že jeho spoločnosť má záujem prevziať len oveľa menšiu a z hľadiska nákladov efektívnejšiu Alitaliu.
Podľa neoficiálnych odhadov talianska letecká spoločnosť vykázala stratu 111 miliónov eur v prvých dvoch mesiacoch tohto roka a nemá vyššiu hodnotu ako 200 miliónov eur.
 
Okrem toho krajne pravicová strana Liga Severu a Hnutie piatich hviezd, ktoré by obe chceli zostavovať svoju vládu, by mohli zrušiť predaj Alitalia s odvolaním sa na „národnú hrdosť“.
 
Už v roku 2008 zablokovala vtedajšia nová vláda Silvia Berlusconiho prevzatie Alitalie spoločnosťou Air France-KLM z podobných dôvodov. Odvtedy už stáli talianske aerolínie daňových poplatníkov zhruba 10 miliárd eur.

Prečítajte si aj

Back to top button