Cestná doprava

Križovatka Triblavina na diaľnici D1 vyjde štát na 19,75 milióna eur

Mimoúrovňová križovatka Triblavina na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Trnavou vyjde štát na 19,75 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Vybuduje ju rakúska spoločnosť PORR, ktorá zvíťazila v tendri Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Diaľničiari s ňou v utorok 7. apríla podpísali zmluvu. Stavebné práce na križovatke sú naplánované na dva roky. Jej výstavbu si podľa NDS vyžiadala dopravná situácia v tomto území.
 
V súčasnosti sa totiž prudko rozvíjajú obce Chorvátsky Grob – Čierna Voda a Bernolákovo, čím sa zvyšuje dopravná záťaž ciest v tomto území. Nová križovatka tak podľa generálneho riaditeľa NDS Milana Gajdoša stiahne dopravu z týchto oblastí čo najskôr na diaľnicu. „Bude to vklad do zlepšenia dopravnej situácie v tak exponovanom mieste, ako je okolie Bratislavy smerom na Trnavu,“ opísal Gajdoš.
      
Súťaž na zhotoviteľa, ktorý by cestu postavil, vyhlasovala NDS ešte v septembri 2013. Cenu za zákazku vtedy odhadovala na 28,5 milióna eur bez DPH. Križovatka má byť financovaná zo zdrojov štátneho rozpočtu a je súčasťou projektu konečného rozšírenia diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou na šesťpruh.
 

Prečítajte si aj

Back to top button