Cestná doprava

Zmodernizovaná klasika: Western Star 57X

Zmodernizovaná klasika: Western Star 57X. Najnovší model kultovej americkej značky Western Star ponúka pôsobivý dizajn prednej časti, vylepšenú kabínu a výrobca avizuje, že je to najefektívnejší truck, aký kedy vyvinul.

Začiatkom augusta Daimler Truck North America (DTNA) predstavil v Spojených štátoch úplne nový truck pre diaľkovú dopravu: Western Star 57X. Ikonická značka Western Star prestavala celú svoju sériu X tak, aby boli splnené potreby zákazníkov týkajúce sa bezpečnosti, hospodárnosti a životnosti. Úplne nový model 57X je určený predovšetkým pre firmy, ktoré jazdia diaľkové trasy, respektíve zo segmentu malých vozových parkov, alebo pre sólo vlastníkov. Tým sa líši od sesterských modelov radu 47X a 49X, ktoré slúžia najmä pre stavebný priemysel alebo ako základ pre špeciálne vozidlá.

Novinka bude v ponuke v rôznych verziách pre rozličné aplikácie. K dispozícii sú kratšie i dlhšie kabíny, obidve vo vyhotoveniach s vnútornou výškou 152 cm a 183 cm, pričom v dlhšom prevedení je lôžko a odpočinkový priestor pre vodiča. Vylepšená izolácia, väčšie čelné sklo a jednoduché ovládanie ventilácie i kúrenia zvyšujú pohodu šoféra pri práci. LED osvetlenie dodáva modelu 57X charakteristický vzhľad a s optimalizovaným osvetlením cesty prispieva k bezpečnosti. Okrem toho celý rad ďalších prvkov komfortu a voliteľnej výbavy umožňuje zákazníkovi ešte väčšmi prispôsobiť vozidlo potrebám vodiča.

Špičková efektívnosť prevádzky

Pôsobivá vizáž prednej časti s LED osvetlením

Nový model 57X je zhruba o 6 % hospodárnejší než jeho predchodca 500XE. Výrobca avizuje, že je to najefektívnejší truck, aký kedy Western Star vyvinul. Zákazníci majú na výber motory Detroit DD13 Gen 5, DD15 Gen 5 a DD16. Ponúkajú maximálnu účinnosť a overenú výkonnosť. Kombinovať ich možno s manuálne ovládanou alebo automatizovanou prevodovkou Detroit, ktorá znižuje spotrebu, zvyšuje efektívnosť preraďovania a redukuje opotrebovanie dielcov.

Inteligentné riadenie pohonnej sústavy predvída topografiu a prispôsobuje pracovný mód podmienkam na ceste, aby sa ešte viac maximalizovala efektívnosť prevádzky. Spotrebu paliva znižujú aj úpravy na podvozku a kabíne nového trucku 57X. Napríklad aerodynamická kapota motora, prieduchy v nárazníkoch či pružné lemovanie medzi kabínou a šasi.

Viac bezpečnosti i komfortu

Na báze osvedčených technológií od materskej spoločnosti DTNA poskytne Western Star 57X zákazníkom zvýšenú úroveň bezpečnosti aj viac pohodlia. Bezpečnostný systém Detroit Assurance 5.0 s aktívnym brzdovým asistentom piatej generácie zahŕňa kamerovú/radarovú technológiu, adaptívny tempomat a aktívneho asistenta pre jazdu v pruhu (voliteľný prvok). Úplne novým prvkom je asistent odbočovania.

Model 57X má ako prvé nákladné vozidlo Western Star v kokpite digitálny prístrojový panel, ktorý umožňuje rôzne konfigurácie zobrazenia a zjednodušuje ovládanie informačno-zábavných funkcií (cez Apple CarPlay a Android Auto) aj zobrazovanie informácií o vozidle. Výroba modelu Western Star 57X odštartuje v 1. štvrťroku 2023 vo fabrike spoločnosti Daimler Truck North America v meste Cleveland (Severná Karolína, USA).

Ovládacie prvky integrované na volante a digitálny prístrojový panel
Zdroj
transport.sk
Editor
PH
Back to top button