Cestná doprava

Zamietli aj ďalšiu žalobu v prípade elektronického mýta

Krajský súd v Bratislave (KS) dnes na svojom správnom konaní zamietol žalobu vo veci konzorcia Elektrovod Holding voči odporcovi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) keď rozhodol tak, že zamietol námietku žalobcu proti vylúčeniu z verejného obstarávania na komplexnú službu elektronického mýta.

Podobne dnes senát KS zamietol žalobu konzorcia na čele s rakúskou spoločnosťou Kapsch TrafficCom AG voči ÚVO v prípade vylúčenia z obstarávania za službu mýta. Dôvodom najnovšieho rozhodnutia je, že podľa názoru súdu postup žalovaného bol v medziach podanej žaloby v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Rozsudok ešte nie je právoplatný ani v jednom prípade – účastníci sa môžu odvolať v lehote 15 dní od doručenia rozsudku na Najvyšší súd (NS SR). Konzorcium Elektrovod Holding a spol. spochybňovalo zákonnosť rozhodnutia ÚVO. Ten 2. júla 2008 zamietol námietku proti vylúčeniu konzorcia z verejného obstarávania na komplexnú službu elektronického výberu mýta Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS). Naposledy v tejto veci senát KS konal 22. apríla tohto roku, keď pojednávanie odročil na dnes. Dôvodom bolo umožnenie žalobcom oboznámiť sa s obsahom znaleckého posudku, ktorý vtedy predložila žalovaná strana. Elektrovod Holding preukazoval efektívnosť výberu mýta na 99,8 percenta za najnižšiu cenu spomedzi všetkých ponúk. NDS žiadala zdôvodnenia neobvykle nízkej ceny (650,6 milióna eur/19,6 miliardy Sk). Následné zdôvodnenie ju neuspokojilo a ponuku tiež odmietla, pretože podľa NDS nebola splnená požiadavka pružného nastavenia sadzieb mýta. Elektrovod Holding navrhoval súdu, aby rozhodnutie ÚVO zrušil, ten však tvrdí, že bolo v súlade so zákonom.
Právny zástupca žalovanej strany žiadal žalobu zamietnuť. Naopak, žalobca zdôraznil, že na nej trvá, pričom už nepredložil žiadne návrhy na doplnenie dokazovania. Pojednávanie v tejto veci sa 22. apríla konalo aj v horeuvedenom spore, kde konzorcium na čele s rakúskou spoločnosťou Kapsch TrafficCom AG žaloval ÚVO. Senát bratislavského Krajského súdu ho odročil rovnako na dnes, pretože aj v tomto prípade žalovaná strana až na aprílovom pojednávaní predložila znalecký posudok. Na oboch pojednávaniach k odborným otázkam vypovedal svedok, ktorého žiadala vypočuť NDS. "Výpoveď svedka len kopírovala doterajšie stanoviská. Neobjasňovala právny stav," vyjadril sa k jeho výpovedi zástupca konzorcia Elektrovod Holding a spol. Právny zástupca rakúskej spoločnosti Tomáš Kamenec zase pred súdom pripomenul, že svedok je v súčasnosti s veľkou pravdepodobnosťou zamestnancom firmy, ktorá je subdodávateľom výhercu tendra. Kapsch TrafficCom AG podal žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia ÚVO z 2. júla 2008, ktorým ÚVO zamietol námietku proti jeho vylúčeniu z verejného obstarávania. Ako sa v minulosti Kamenec vyjadril, pri najväčšom tendri v dejinách Slovenska boli použité praktiky, ktoré vybočujú zo zaužívanej praxe. Navrhoval, aby súd rozhodnutie ÚVO z minulého leta zrušil. Právny zástupca ÚVO navrhol súdu aj v tomto prípade žalobu zamietnuť. Konzorcium pod vedením rakúskej spoločnosti Kapsch TrafficCom AG podalo žalobu na Krajský súd v Bratislave voči spomínanému rozhodnutiu ÚVO v polovici júla 2008. Konzorciá podali proti rozhodnutiam ÚVO vo veci tendra na elektronické mýto spolu osem žalôb. Ďalšiu z nich bude riešiť iný senát KS v Bratislave na začiatku budúceho týždňa.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button