Cestná doprava

Zamestnanci dopravných podnikov varujú pred štrajkovou pohotovosťou

Zamestnanci dopravných podnikov na Slovensku varujú pred vyhlásením štrajkovej pohotovosti. Štát žiadajú, aby v plnom rozsahu finančne pomohol ich podnikom a kompenzoval výpadok príjmov spôsobený pandémiou nového koronavírusu. Zamestnanci tak vyjadrili nesúhlas so stanoviskom ministerstva dopravy, ktoré vyhlásilo, že nemá zákonnú možnosť ani vyčlenené financie na priamu pomoc prevádzkovateľom MHD. TASR o tom informovali zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov z Bratislavy, Košíc a Prešova.

Základné odborové organizácie pri jednotlivých dopravných podnikoch vo svojom spoločnom vyhlásení požiadali o urýchlené prehodnotenie rozhodnutia vlády SR a ministerstva dopravy o neposkytnutí finančnej pomoci. Žiadajú tiež o participáciu príslušné ministerstvá, aby tieto rozhodnutia boli prehodnotené a boli prijaté systémové opatrenia, ktoré umožnia kompenzáciu výpadkov príjmov dopravným podnikom. „V prípade neriešenia vzniknutej situácie a za zachovanie pracovných miest máme právo využiť aj štrajkovú pohotovosť zamestnancov dopravných podnikov na Slovensku, a to v zmysle Ústavy SR,“ upozornili.

Mestskú hromadnú dopravu (MHD) označili za hybnú silu miest, ktorá udržiava chod a život v mestách, a tým udržuje aj chod krajiny. Výsledkom zamietnutia kompenzácie výpadkov príjmov pre prevádzkovateľov MHD bude podľa nich v blízkej budúcnosti obmedzenie a rušenie liniek MHD, ktoré následne bude viesť k hromadnému prepúšťaniu zamestnancov.

Mimoriadna situácia a núdzový stav podľa zástupcov zamestnancov dopravných podnikov spôsobil úbytok cestujúcich v MHD, ale doprava zatiaľ premáva, keďže niektorí občania nemôžu pracovať z domu, napríklad zdravotníci, predavači, hasiči či pekári. „Túto dopravu zabezpečujú zamestnanci dopravných podnikov, od vodičov, ktorí riadia prostriedky MHD, cez údržbárov až po technicko-hospodárskych pracovníkov, ktorí zabezpečujú chod spoločnosti,“ skonštatovali vo vyhlásení.

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina 19. februára upozornili, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný, a preto predseda Predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský dostal poverenie rokovať s príslušnými ministerstvami o možnej forme štátnej pomoci pre verejnú dopravu. Napríklad výpadok tržieb Dopravného podniku Bratislava, 29. najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku, sa od začiatku koronakrízy vyšplhal na 21 miliónov eur.

Ministerstvo dopravy pre TASR uviedlo, že finančne nepomôže prevádzkovateľom MHD. Hovorca rezortu Ivan Rudolf uviedol, že ministerstvo nie je objednávateľom MHD, a preto nemá zákonnú možnosť ani vyčlenené finančné prostriedky na priamu pomoc prevádzkovateľom MHD.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button