Cestná doprava

Začína sa rozširovanie frekventovanej cesty medzi Ružomberkom a D. Kubínom

Oficiálnym poklepaním základného kameňa za účasti prvého podpredsedu vlády SR a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Figeľa sa včera predpoludním začalo budovanie pruhu pre pomalé vozidlá na frekventovanom medzinárodnom cestnom ťahu I/59 medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom.

„Zámer pre zlepšenie pomerov tohto úseku, ktorým denne prejde približne 8000 vozidiel, ležal na stole už desať rokov, no realizuje sa až teraz, lebo sme dokázali zadefinovať nielen jeho samotnú realizáciu, ale aj financovanie. Bude predovšetkým z eurofondov za spoluúčasti štátneho rozpočtu v celkovej hodnote necelých 10 miliónov eur,“ uviedol Figeľ pre TASR.

      
Zároveň zdôraznil, že pôvodne predpokladaná hodnota danej zákazky presahovala úroveň 20 miliónov eur. „Zníženie nákladov o viac ako polovicu opätovne potvrdzuje, že kvalitné, férové a intenzívne verejné súťaže potenciálnych zhotoviteľov pomáhajú Slovensku stavať lacnejšie cesty a šetriť prepotrebné prostriedky na ďalšie investície,“ pokračoval minister dopravy.

      
„V minulosti sa vytvorila atmosféra, že diaľnice sú otázkou prežitia, no všade byť nemôžu. Prakticky polovica dnešnej dopravy a ekonomického výkonu je práve na cestách I. triedy. Dlhé roky sa do nich neinvestovalo, a preto sú vo veľmi zlom stave. Ak ich na jednej strane spoplatňujeme mýtom, je na druhej strane zodpovedné do nich investovať, aby boli jednotkami nielen názvom, ale najmä príslušnou kvalitou,“ dodal Figeľ s tým, že sa pripravuje obnova a budovanie viac ako 570 km úsekov ciest I. triedy po celom Slovensku.
 

Prečítajte si aj

Back to top button