Cestná doprava

Záchranné služby najnovšie rozšíria hviezdne sanitky Sprinter

Flotilu sanitiek spoločnosti LSE – Life Star Emergency obnoví a rozšíri 127 prestavaných vozidiel Mercedes-Benz Sprinter.

Pôjde pritom o 107 vozidiel pre záchranky (RZP/RLP) a 20 vozidiel bude zabezpečovať službu Dopravnej zdravotnej služby (DZS). Do konca roka 2019 bude odovzdaných 30 záchraniek (RZP/RLP) a 10 vozidiel pre dopravnú zdravotnú službu (DZS).

Vozidlá Mercedes-Benz Sprinter, ktoré na požadovanú špecifickú výbavu a prevedenie „prestavali“ firmy FOSAN z Českej republiky a spoločnosť MEDSOL Slovakia, budú dodané postupne do konca apríla 2020. Zo strany Mercedes-Benz nejde o prvú spoluprácu so spoločnosťou LSE – Life Star Emergency, ale o výsledok dlhodobej spokojnosti objednávateľa a jeho zamestnancov s prevádzkou sanitiek vychádzajích z vozidla Sprinter po tom, ako si už v roku 2013 prevzali 30 Sprinterov, špeciálne upravených na účely RZP/RLP.

Špičkový Sprinter
Najnovšia generácia dodaných modelov Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI je vybavená tzv. full servisnou zmluvou, ktorá garantuje okrem kvalitného a profesionálneho servisu v autorizovaných opravovniach Mercedes-Benz aj výhodu naplánovania servisných nákladov na budúce obdobia. Zákazník tak vie predom, koľko ho bude stáť každý kilometer v servisných nákladoch. Servisná zmluva pokrýva okrem výrobcom predpísaných údržieb aj výmenu opotrebiteľných dielov ako brzdy, tlmiče, výfuk, stierače či servis motora a pôsobí ako predĺžená záruka počas celého trvania platnosti.

Monitoring dodaných vozidiel zabezpečuje originálne riešenie MERCEDES PRO vďaka komunikačnému modulu LTE na využívanie digitálnych služieb s cieľom zvýšenia efektivity využívania autoparku. Všetky dodané vozidlá RZP/RLP sú vybavené 7-stupňovou automatickou prevodovkou 7G-TRONIC, ktorú nemá na Slovensku – okrem spoločnosti LSE – Life Star Emergency – žiadna iná! Výbava dodaných Sprinterov obsahuje adaptívne ESP, asistenta jazdy pri bočnom vetre, bezkľúčové štartovanie a ľahko udržiavateľný poťah sedadiel pre posádku v kabíne vozidla. Špecifickou výbavou je aktívny asistent brzdenia, cúvacia kamera a handsfree telefonovanie. K dodanej výbave sanitiek patria aj nezávislé kúrenie a klimatizácia v ambulantnom priestore, vrátane integrovaného zariadenia na trvalú dezinfekciu ovzdušia, kardio kreslo na transport pacienta – aj s nájazdovou plošinou, garantujúce pri niektorých diagnózach pohodlnejšie sedenie pre pacienta, transportný automatický dýchací prístroj s programom na riadené dýchanie aj vo vozidlách RZP a RZP S – čo už ide nad rámec povinnej zákonnej výbavy. Tým dochádza k skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti najmä o kritických pacientov. Súčasťou výbavy je aj kvalitný anatomicky tvarovaný matrac na ležadle, spolu s 5-bodovým samonavíjacím bezpečnostným systémom, zabezpečujúcim lepšiu stabilitu pacienta a šetrnosť pri transporte a nakoniec: integrovaný transportný prostriedok pre najmenšie deti PEDI MATE priamo v matraci ležadla, vďaka ktorému je transport detí bezpečnejší a šetrnejší.

Benefity a nadštandard
Na svoje si príde v nových Sprinteroch aj ich posádka. Stroboskopické LED svetlá po celom vonkajšom obvode vozidla zvyšujú viditeľnosť a bezpečnosť, podobne ako aj doplnkové cúvacie LED svetlá. Premiérovo je na Slovensku v sanitkách integrovaná modulárna chrbticová doska a výhodou je aj integrovaný ovládací panel vetrania, kúrenia, klimatizácie a osvetlenia, umiestnený v dosahu záchranára. Vo vozidlách Ambulancia záchrannej služby je navyše vstavaný integrovaný chladiaci box na skladovanie špecifických liekov a prevoz replantátov, vo všetkých typoch posádok je aj transportný defibrilátor Life Pak 15, s integrovaným snímačom oxidu uhoľnatého aj vydychovaného oxidu uhličitého. Modulárny systém ukotvenia prístrojovej techniky v zadnej časti umožňuje efektívne meniť umiestnenie prístroja podľa aktuálnej potreby personálu a pacienta a nakoniec nadštandard vozidiel predstavujú aj germicídne žiariče, zabudované v strope ambulancie.

O spoločnosti LSE – Life Star Emergency
LSE – Life Star Emergency je neštátne zdravotnícke zariadenie, poskytujúce komplexný rozsah záchranárskych činností, ktorého posádky každoročne ošetria vyše 65 000 pacientov. Okrem tzv. primárnych výjazdov poskytuje pre zdravotnícke zariadenia, zdravotné a komerčné poisťovne aj sekundárne výjazdy, čiže medzinemocničné prevozy a transporty pacientov v rámci celého Slovenska a Európy. Ich záchranárske vozidlá Ambulancia, sú najmodernejšie na Slovensku a ich prístrojová a lieková výbava je lepšia, než predpisujú normy Európskej únie. Keďže prevádzkujú dopravnú službu, majú k dispozícii ďalšie sanitné vozidlá pre prípad hromadného nešťastia.

Prečítajte si aj

Back to top button