Cestná doprava

V SR je nedostatok mladších šoférov pre autobusovú dopravu

Nedostatok mladších šoférov pre autobusovú dopravu je na celom území Slovenskej republiky, nielen v bratislavskom regióne. V minulosti mohli mladí muži získať počas základnej vojenskej služby vodičské oprávnenie a prax, čo je dnes minulosť.
 

Spoločnosť Slovak Lines, a.s, bývalá Slovenská autobusová doprava Bratislava, by privítala, ak by sa do práce hlásili mladší vodiči. Firma zamestnáva približne 360 vodičov a ich vekový priemer je v súčasnosti 48,5 roka. "Starší vodiči odchádzajú do dôchodku a mladších pribúda menej. Mladí o túto prácu nejavia záujem," povedala pre TASR hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová.
Dopravca mal pôvodne dolnú vekovú hranicu pre prijatie šoféra 24 rokov, ale vzhľadom na nedostatok vodičov ju znížil na zákonnú úroveň 21 rokov. Podľa Vozárovej musí mať uchádzač pred prijatím do zamestnania okrem príslušných dokladov aj prax. Mal by splniť podmienku – najazdených 35.000 kilometrov s vozidlom s hmotnosťou nad 3,5 tony a kontinuálne by mal prejsť z pôvodného miesta vodiča na nové.
V rámci riešení problému s nedostatkom vodičov prijala firma niekoľko opatrení. "Trošku sme poľavili v splnení podmienky praxe. Snažili sme sa dať šancu aj vodičom, ktorí nemali až takú prax ako sme predpisovali, ale na druhej strane bola pre nich príprava na výkon povolania oveľa náročnejšia," vysvetlila Vozárová. Tento dopravca zamestnáva aj vodičov z iných regiónov Slovenska. V prípade, že potrebujú bývať v Bratislave, prispieva mesačne príspevok na ubytovanie.
Slovak Lines, a. s., zabezpečuje pravidelnú dopravu na 42 prímestských linkách, 8 diaľkových vnútroštátnych linkách a 8 medzištátnych linkách. V roku 2007 jej autobusy prepravili vyše 16,8 milióna cestujúcich a najazdili 17,5 milióna kilometrov. Spoločnosť má vo vozovom parku 264 autobusov, jeho priemerný vek je 4,7 roka.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button