Elektromobilita

V Senci pribudla ultrarýchla nabíjacia stanica

Na čerpacej stanici Shell v Senci pribudla nová vysokovýkonná nabíjacia stanica IONITY. Ide o celkovo tretiu ultra-fast nabíjačku IONITY na čerpacích staniciach Shell v strednej a východnej Európe. Do konca roka 2021 chce IONITY nainštalovať spolu 280 dobíjacích miest pre elektormobily na 60 čerpacích staniciach Shell pri hlavných diaľničných ťahoch v 10 európskych krajinách.

Technológia nateraz predbieha potreby slovenského trhu s elektromobilmi, Shell však otvorenie takejto stanice vníma ako investíciu a dôležitý rozvojový impulz smerom do budúcnosti. „Som rád, že dnes začíname ďalšiu kapitolu spoločnosti Shell na Slovensku. Už v minulosti sme uvedením našich prémiových palív Shell V-Power ponúkli zákazníkom inovácie v oblasti tradičných palív. Dnes vstupujeme do novej éry, keď spolu s IONITY začíname našim zákazníkom ponúkať riešenia pre dopravu s nižšími emisiami,“ vysvetľuje Jan Čapský, riaditeľ prevádzky čerpacích staníc Shell na Slovensku a v Českej republike.

Technológia nabíjačiek IONITY dokáže dobiť elektromobil novej generácie za 10 až 15 minút (FOTO: MM)

Nabíjací výkon pre elektromobily až do 350 kW

Výhodou ultrarýchlej technológie, ktorú IONITY predstavila v Senci, je maximálny výkon každého dobíjacieho miesta, ktorý predstavuje až 350 kW. Elektromobil novej generácie tak dokáže dobiť za 10 až 15 minút. To je tri krát rýchlejšie ako to dokážu súčasné nabíjacie stanice. „Technológia nabíjacej stanice je postavená tak, že dokáže nabíjať autá maximálnym výkonom aj pri obsadení viacerých miest súbežne. Je to riešenie bez kompromisov, ktoré presahuje štandard pri súčasných rýchlonabíjačkách,“ vysvetľuje Peter Švec, manažér IONITY pre strednú a východnú Európu. Dve dobíjacie miesta v Senci majú potenciál pre rozšírenie o ďalšie dve miesta. Elektrická energia používaná pre obe dobíjacie miesta IONITY pochádza výlučne zo slovenských obnoviteľných zdrojov.

Rýchle dobíjanie robí elektromobilitu dostupnejšou a atraktívnejšou (FOTO: MM)

Viac čistejšej energie

Shell chce riešeniami nabíjania elektrických vozidiel prispieť k väčšiemu množstvu čistejšej energie. Ako uvádza Shell, sieť nabíjacích staníc na jej čerpacích staniciach napomôže  cestovaniu elektromobilmi na dlhé vzdialenosti a tým zvýši ich atraktivitu. Značka však chce ďalej pracovať aj na zvyšovaní účinnosti tradičných palív a podporuje rozvoj palív s nízkymi emisiami, ako sú vodík, biopalivá a LNG. Dve nabíjacie miesta IONITY v Senci sú 29. dobíjacou lokalitou Shell ponúkajúcou ultrarýchle nabíjanie.

Čerpacia stanica SHell v Senci (FOTO: MM)

Silné joint venture

Spoločnosť IONITY je spoločným združením značiek BMW, Daimler AG, Ford Motor Company a skupiny Volkswagen, Audi a Porsche. Jej cieľom je vytvoriť v Európe rozsiahlu a spoľahlivú sieť rýchlonabíjacích staníc s výkonom až do 350 kW pre elektromobily a tým im zabezpečiť pohodlnú cestu na dlhé vzdialenosti. IONITY bola založená v roku 2017 a svoje sídlo má v Mníchove. Inteligentná technológia nabíjačiek IONITY zabezpečuje, že všetky elektromobily vybavené systémom CCS sa automaticky nabíjajú tou najvyššou rýchlosťou, akú ich batérie dokážu bezpečne zvládnuť.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button