Cestná doprava

V roku 2014 by sa mali pozemky pre diaľnice vyvlastňovať po novom

Približne o rok by sa mali pozemky pre diaľnice vyvlastňovať podľa nových pravidiel.

Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) pripravuje nový zákon o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb súčasne so stavebným zákonom. “Aktuálne pracujeme na jeho finálnom znení,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Zákon by mal podľa predpokladov rezortu nadobudnúť účinnosť v prvej polovici roku 2014. „To sa však môže zmeniť, keďže dokument ešte, samozrejme, musí prejsť celým legislatívnym procesom,“ doplnil Kóňa.
      
Detaily a presné opatrenia zo zákona zatiaľ ministerstvo neprezradilo. „Ide o veľmi citlivú problematiku, preto treba nájsť ideálny kompromis medzi zachovaním práva na vlastníctvo a ohľadom na verejný záujem,“ podotkol Kóňa. Prípadné vyvlastňovanie bude podľa jeho slov možné len vtedy, ak sa nedosiahne dohoda. A to len v nevyhnutnom rozsahu a za primeranú náhradu aj s nákladmi, ktoré vzniknú vyvlastňovanému v dôsledku vyvlastňovacieho konania. Napríklad pri presťahovaní majetku či zmene sídla alebo miesta podnikania.
      
Podľa riaditeľa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondreja Mateja treba mať pri príprave nových vyvlastňovacích pravidiel na pamäti hlavne to, že vlastniť pozemok má byť posvätné. Zároveň však priznáva, že stanoviť podmienky pri vyvlastňovaní je ťažká úloha, keďže treba nájsť mechanizmus, ktorý by zamedzil špekulantom žiadať za pôdu neúmerné sumy.
      
Navrhuje preto tri kroky pri vyrovnávaní pozemkov pre budúce diaľnice. V prvom kroku by štát oslovil vlastníka a za pozemok by mu ponúkol trhovú cenu podľa druhu pozemku. Zároveň by stanovil lehotu, dokedy sa musí vlastník vyjadriť, či ju prijíma alebo nie. „V prípade, že by vlastník neakceptoval túto lehotu alebo by nesúhlasil s cenou, do hry by vstúpil súd,“ priblížil Matej.
      
Súd by určil cenu a tá by bola stanovená ako konečná pre vlastníka. Keby ani túto cenu majiteľ pozemku neprijal, pristúpilo by sa k vyvlastňovaniu. Pre jednotlivé kroky by však podľa neho mali byť jasne stanovené lehoty, aby sa proces vyrovnávania skrátil. Dopravný analytik Jozef Drahovský odporúča, že keď sa už pristúpi k vyvlastneniu a na pozemku je napríklad nehnuteľnosť, ktorej sa človek nechce vzdať, mala by byť prenesená. „Dnešné technológie to umožňujú, alebo aj postaviť taký istý dom niekde inde,“ dodal.
 

Prečítajte si aj

Back to top button