Cestná doprava

V Rakúsku skrachovalo v tomto roku 374 dopravných firiem

Od začiatku roka skrachovalo v Rakúsku 374 dopravných firiem. "Ďalšia veľká skupina podnikov je pred bankrotom; predovšetkým tých, ktoré sa doteraz zaoberali dopravou nákladov do zahraničia," uviedol šéf združenia dopravcov nákladov Wolfgang Herzer. Do uvedenej oblasti sa však tlačí čoraz viac podnikateľov, ale mnohí z nich sa tejto činnosti veľmi rýchlo vzdávajú.
 

Herzer očakáva, že nová rakúska spolková vláda splní svoje sľuby a pomôže tomuto sektoru domácej ekonomiky. V prvom rade by malo ísť o zníženie daní na nákladné vozidlá. Dopravcovia nákladov žiadajú, aby v celej krajine bola rovnaká podpora pre výmenu vozidlového parku z typu automobilov EURO 4 na EURO 5. Vláda by mala podporovať aj výcvik šoférov pre nákladné automobily, lebo ich získanie je čoraz ťažšou úlohou.
Lepšie podmienky pre domácich dopravcov budú mať finančný efekt pre krajinu. Lebo ak si nejaký podnikateľ zaregistruje auto v zahraničí, Rakúsko prichádza na poplatkoch o 55.000 eur (1,66 milióna Sk).
Združenie dopravcov má v Rakúsku 11.300 členov a dopravou tovarov sa zaoberá asi 75.000 osôb, ktoré majú k dispozícii 57.000 vozidiel. Až 88 % výkonu dosahujú rakúske dopravné podniky na domácich cestách.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button