Cestná doprava

V DPMK chýbajú vodiči, otvorilo sa kolektívne vyjednávanie

Nedostatok vodičov spôsobil, že za prvé dva dni nábehu nového cestovného poriadku a zásadných zmien v linkách nevypravil Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) viaceré spoje. 
 

"Nie sme spokojní s daným stavom, prijímame opatrenia na zabezpečenie dostatočne potrebného počtu vodičov do výpravy a eliminovanie nepriaznivého stavu, a to aj formou náborových a stabilizačných príspevkov a úpravy miezd vodičom," uviedol dnes pre TASR generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč. Ako ďalej informoval, úprava a zvýšenie miezd boli aj dôvodom na otvorenie kolektívneho vyjednávania s odbormi.
"Očakávam od neho, že návrh zamestnávateľa na garantované navyšovanie miezd vodičov v priebehu rokov 2009 až 2010 v medziročnom objeme minimálne 10 až 13 % a určité navýšenie mzdy ešte v roku 2008 spolu so stabilizačnými príspevkami budú dostatočne motivujúce, aby sa vodiči rozhodli ostať v podniku a riadne sa zapojili do realizácie zmluvy vo verejnom záujme," dodal Tkáč.
Hlavný problém košickej MHD vidí Združenie na podporu ekologickej dopravy v Košiciach v nedostatku vodičov a nízkom mestskom rozpočte pre DPMK. "Trh práce sa stále viac otvára a zamestnanci utekajú, pretože DPMK im bez pomoci mesta nedokáže dať to, čo chcú. Ak by sa mesto konečne prebudilo, situácia sa dá zvládnuť," tvrdí jeden z predstaviteľov združenia Martin Krištof.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button