Cestná doprava

V Česku sa výrazne spomalí budovanie diaľnic

Výstavba diaľnic sa v Česku tento rok výrazne spomalí.

Kým vlani sa ich dokončilo 53 km, tento rok by ich malo pribudnúť len 24 km. Aspoň taký je zámer ministra dopravy Víta Bártu. Vlani v ČR vložili do výstavby diaľnic 96 miliárd Kč (3,83 miliardy eur), tento rok by mala byť suma nižšia o 35 miliárd Kč. Diaľnice sa v Česku už nebudú stavať doterajším spôsobom. S plánmi ich ďalšieho budovania sa začnú zaoberať tímy odborníkov, ktoré budú mať za úlohu navrhnúť čo možno najlacnejšie riešenia.
      
Minister Bárta pripravuje zoznam diaľnic, na ktoré bude klásť v budúcnosti dôraz. Podľa informácií denníka Hospodářské noviny by sa naň mala dostať spojnica medzi Hradcom Králové a Olomoucom, či juhočeská D3. Takzvanú superkoncepciu, ako svoje plány sám Bárta nazýva, prinesie na zasadnutie vlády ešte tento mesiac. Minister kritizoval svojich predchodcov, že rozostavali mnoho úsekov na úkor dokončenia dôležitých ťahov.
      
Prioritou ministra sú aj koncepčné otázky budovania českej cestnej siete. Rozhodol sa spolupracovať s Dopravnou fakultou ČVUT. Petr Moos (z fakulty) povedal, že hlavné úlohy budú tri: Vypracovanie normatívov, aby sa dali stavby medzi sebou porovnávať; rozširovanie mýtneho systému a prepočítavanie efektívnosti PPP projektov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button