Elektromobilita

Tri jednou ranou: nový Ford Tourneo Custom

Tri jednou ranou: nový Ford Tourneo Custom. Spoločnosť Ford Pro predstavila úplne novú generáciu dodávky Tourneo Custom, a to hneď s tromi verziami pohonu. Na čele stojí plne elektrický variant, doplnený aj plug-in hybridom. Výrobca však nezabudol ani na klasické vznetové motory.

Druhá generácia Fordu Tourneo Custom je postavená na úplne novej podvozkovej platforme, ktorá je prispôsobená pre všetky dnes známe pohony vrátane elektrických. Rovnako tak dovoľuje nasadiť najmodernejšie bezpečnostné a asistenčné systémy.

Elektrina v popredí

Vôbec prvýkrát je E-Tourneo Custom k dispozícii v čisto elektrickom variante. Je jedným zo štyroch nových plne elektrických modelov Ford Pro, ktoré budú v Európe uvedené na trh do roku 2024. Cieli na súkromných aj firemných zákazníkov a ponúka priestor až pre osem cestujúcich. E-Tourneo Custom využíva rovnakú technológiu batériových článkov s vysokou energetickou hustotou ako pick-up Ford F-150 Lightning. Akumulátor s využiteľnou kapacitou 74 kWh je tu kombinovaný s elektromotorom s výkonom 160 kW (218 k). Hnacie ústrojenstvo ponúka možnosť jazdy na jeden pedál s vysokou úrovňou rekuperačného brzdenia, čo ďalej uľahčuje a spríjemňuje ovládanie vozidla.

Nový Ford E-Tourneo Custom je vybavený jednosmerným rýchlonabíjaním s výkonom až 125 kW, pomocou ktorého je možné akumulátor nabiť z 15 na 80 % približne za 41 minút. Len za päť minút možno týmto výkonom získať 38 km dojazdu. Opäť nechýba ani technológia Pro Power Onboard s výkonom až 2,3 kW, umožňujúca premeniť vozidlo na veľkú powerbanku, a prostredníctvom zásuviek v prednej časti kabíny je možné napájať digitálne zariadenie, náradie alebo športové a kempingové vybavenie aj mimo dosahu elektrickej siete. Za vozidlo možno pripojiť prívesy s hmotnosťou až 2 000 kg.
Plug-in hybridný pohon využíva paralelnú hybridnú sústavu so zážihovým motorom 2,5 l s Atkinsonovým cyklom, 11,8 kWh akumulátor umožňuje prejsť aj viac ako 50 km čisto na elektrinu.

Jednou z verzií bude aj oplastovaná verzia Active, prvýkrát môže byť aj s pohonom všetkých kolies

Prvýkrát ako štvorkolka

Okrem elektrifikovaných pohonných jednotiek bude Ford ponúkať Tourneo Custom aj s najnovšou generáciou vznetových motorov EcoBlue vo variantoch 110 kW (150 k) a 125 kW (170 k), a to v spojení s novou osemstupňovou automatickou alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Nové Tourneo Custom ponúka tiež voliteľný pohon všetkých kolies s elektronicky riadenou lamelovou spojkou, ktorá inteligentne rozdeľuje hnaciu silu medzi nápravy za menej ako 20 milisekúnd.

K dispozícii je v kombinácii so vznetovým motorom EcoBlue s výkonom 125 kW a automatickou prevodovkou. Zákazníci, ktorí vyžadujú silnejší záber pneumatík, ale dávajú prednosť manuálnej prevodovke, si môžu k motorom EcoBlue 110 kW objednať mechanický samosvorný diferenciál.

Luxusná variabilita aj výbava

Novinka dostala flexibilný systém sedadiel uložených v koľajniciach, ktorý umožňuje posuvom ľahko meniť priestor pre cestujúcich či náklad. Sedadlá možno z vozidla aj úplne vybrať. Každé z troch sedadiel druhého radu sa dá posúvať samostatne. Zatiaľ čo sedadlá tretieho radu sú delené v pomere 2:1. Nové sedadlá sú ľahšie ako predtým, druhý rad je vybavený integrovanými bezpečnostnými pásmi, takže konfiguráciu kabíny je možné zmeniť rýchlejšie a ľahšie. Jednou z možností je i konferenčné usporiadanie pre šesť osôb, čo je pri tomto modeli novinka.

Pripravená je aj luxusná výbava, zahŕňajúca napríklad veľkoplošnú presklenú panoramatickú strechu, ktorá akcentuje dojem priestornosti a vďaka špeciálnej úprave zadržiavajúcej infračervené žiarenie pomáha v interiéri udržať príjemnú teplotu pri cestovaní na prudkom slnku. Elektricky ovládané posuvné bočné dvere majú funkciu bezdotykového otvárania, dajú sa tak otvoriť mávnutím nohy vedľa predného kolesa.
Správnu atmosféru na palube môže zaistiť trojzónová automatická klimatizácia, výkonný audiosystém B&O so 14 reproduktormi a subwooferom umiestneným v zadnej časti kabíny, sofistikované ambientné osvetlenie, bezdrôtová nabíjacia podložka pre mobilné zariadenia alebo vyhrievané krajné sedadlá v druhom rade.

Špecialitou je inovatívny digitálny kľúč inšpirovaný hotelovými kartami, ktorý sa na trhu objaví v roku 2024. Využíva technológiu NFC a majiteľom umožňuje nosiť pri športovaní alebo vonkajších aktivitách namiesto objemného kľúča tenkú vodoodolnú kartu. Tento digitálny kľúč môže byť prínosom pre firmy, kde sa v jednom vozidle strieda niekoľko vodičov.

Palubnej doske dominuje dotyková obrazovka s uhlopriečkou 13 palcov

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
MŠ, foto: Ford Pro

Prečítajte si aj

Back to top button