Elektromobilita

Testovanie mobilnej nabíjacej jednotky

Testovanie mobilnej nabíjacej jednotky. Mobilnú nabíjaciu jednotku pre elektrické vozidlá otestujú na pôde UNIZA.

Mobilnú nabíjaciu jednotku pre elektrické vozidlá otestujú v utorok (3. 5.) na pôde Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA ide o bezplatné verejné podujatie, na ktorom sa vodiči elektromobilov dozvedia o možnosti bezplatného nabíjania svojich vozidiel.

Doplnila, že od utorka sa spustí v Žiline dvojmesačné bezplatné testovanie mobilnej nabíjacej jednotky. „Bude ju obsluhovať dvojčlenná posádka. Nabitú jednotku privezie na prívesnom vozíku na miesto určené majiteľom vozidla. Službu si môžu majitelia vozidiel objednať pomocou aplikácie v mobilnom telefóne,“ priblížila Valentovičová.

„Cieľom projektu UMC je otestovať mobilnú nabíjaciu jednotku pre elektrické vozidlá s názvom Nimbee. Ich užívatelia si tak budú môcť objednať dobíjanie kedykoľvek a prakticky kdekoľvek. Je to možné vďaka kombinácii mobilnej nabíjacej jednotky s napájaním jednosmerným prúdom, operačného softvéru a mobilnej aplikácie. Do začiatku testovania bude mobilná aplikácia Nimbee dostupná aj v systémoch Android a iOS na Slovensku,“ uviedla Valentovičová.

„Chcem zbaviť majiteľov elektromobilov závislosti od nabíjacích staníc. Prečo by mal človek jazdiť k nabíjačke, keď môže prísť nabíjačka k nemu? Nimbee je elektromobilita bez problémov,“ vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti Nimble Energy a autor myšlienky NimBee Jan Šamal.

Službu postupne otestujú v troch mestách v Európe. „Každá z troch testovacích aktivít sa uskutoční v rôznej fáze projektu. Druhá sa uskutoční v meste Helmond v Holandsku na začiatku roku 2023. Bude zameraná na testovanie nabíjacej jednotky ako statickej samoobslužnej nabíjacej jednotky. Tretia testovacia aktivita je naplánovaná na koniec roka 2023 v nemeckom Braunschweigu. Tu sa budú testovať riešenia pre autonómny pohyb nabíjacej jednotky v parkovacom dome,“ uzavrela Valentovičová.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button