Cestná doprava

Stav českých ciest sa ešte zhorší

Projektová a pozemková príprava na výstavbu či rekonštrukciu dopravných ťahov sa v Česku takmer zastavila.

Rozpočet sa v posledných rokoch znížil zo 7 miliárd Kč (288,90 milióna eur) len na tohtoročné dve miliardy Kč. Štátnym investorským organizáciám, Riaditeľstvu ciest a diaľnic (RCD) a Správe železničnej dopravnej cesty, sa nedarí využiť ani tie.
      
Podľa Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry sa z dvoch miliárd Kč určených tento rok na tento účel, v 1. polroku zužitkovalo len 9 %. Dnes už bývalý minister dopravy Radek Šmerda sa domnieva, že to súvisí s nedostatkom peňazí na budovanie ciest a železnice. René Poruba, riaditeľ úseku výstavby RCD tvrdí, že sa na prípravách stavieb pracuje, ako býva zvykom, že sa viac fakturujú v 2. polroku. Podľa neho sa rieši nedostatok peňazí na výkup pozemkov, z ktorého sa stala najnákladnejšia fáza prípravy stavieb.
      
Odborníci a stavebné firmy hovoria o vytváraní veľkého problému sektora v budúcnosti. Ak nebudú pripravené projekty, výstavba sa nerozprúdi ani v prípade, že raz bude na diaľnice dosť peňazí. Profesor ČVUT Petr Moos upozornil na to, že nepripravenosť projektov môže okrem iného sťažiť čerpanie prostriedkov z EÚ. Ak niektorá stavba vypadne z európskeho financovania, štát za ne nebude mať rýchlo náhradu.
      
Prvú ťažkosť tohto druhu už ministerstvo dopravy rieši. EÚ zrejme neprizná Čechom v dôsledku chýb čerpania jej zdrojov takmer 19 miliárd Kč. Pokiaľ nechce štát o ne prísť, musí nájsť pre zdroje, ktoré sú pre ČR k dispozícii, iné uplatnenie. Náhradné projekty však nie sú pripravené.
 

Prečítajte si aj

Back to top button