Cestná doprava

SR bude rokovať v Bruseli o financiách aj pre trať v Petržalke

Slovensko na rokovaní v Bruseli navrhne využiť financie z Európskej únie pre infraštruktúru integrovanej dopravy na spojenie bratislavských železničných staníc Predmestie a Filiálka v podpovrchovom variante, na zahustenie zastávok železničnej dopravy z mestskej časti (MsČ) Devínska Nová Ves do MsČ Podunajské Biskupice. Témou bude aj stavba trate v MsČ Petržalka.

Po tretej odbornej verejnej diskusii o doprave v Bratislave to v pondelok (27.6.) povedal primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). „A aby bolo odsúhlasené, že z týchto peňazí, respektíve z peňazí programovacieho obdobia 2014 – 2020 začne budovať aj trať z Janíkovho dvora z MsČ Petržalka na Hlavnú stanicu,“ pokračoval primátor. Prepojenie staníc Predmestie – Filiálka by bolo severnou časťou a Janíkov dvor – Hlavná stanica južnou. Ak ich vybudujeme, potom príde otázka, prečo ich neprepojiť, aby vytvorili nosné spojenie v čo najväčšej miere vedené pod zemou, aby nekolidovalo s inými druhmi dopravy, dodal.

Primátor zdôraznil, že do Bruselu nie je možné ísť len s predstavou električkovej dopravy s rozchodom 1000 mm, na to nie je možné využiť financie pre infraštruktúru integrovanej dopravy. Mesto sa snaží využiť európske zdroje aj na rozvoj mestskej dopravy, ktorá je súčasťou integrovanej dopravy v Bratislave a regióne.

S týmto návrhom ide slovenská delegácia v stredu (29.6) do Bruselu. „Očakávame vecnú reakciu zo strany jednotlivých generálnych riaditeľstiev Európskej komisie a podľa toho, ak to bude potrebné, upravíme uznesenie mestského zastupiteľstva,“ konštatoval Ftáčnik. Mestskí poslanci majú v programe rokovania 30. júna návrh na realizáciu Nosného dopravného systému MHD Bratislavy a jej regiónu. Informácie, ktoré odzneli v pondelok, povie primátor aj dnes na rokovaní petržalského miestneho zastupiteľstva.

Na rokovaní v Bruseli sa podľa Ftáčnikových slov zúčastní primátor Bratislavy, jej hlavný dopravný inžinier Tibor Schlosser, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS) s poradcom, dvaja zástupcovia rezortu dopravy a predstaviteľ Železníc SR.
 

Prečítajte si aj

Back to top button