Elektromobilita

Slovenský startup získal investíciu 1,2 milióna eur

Spoločnosť plánuje prostriedky využiť predovšetkým na expanziu na európske trhy, ďalší vývoj energetického riadenia a budovanie digitálnej platformy.

Slovenský startup AgeVolt, ktorý prichádza s inovatívnym pohľadom na svet elektromobility, získal investíciu vo výške 1,2 milióna eur. Financie na vývoj revolučného nabíjacieho systému prichádzajú od konzorcia spoločností InoBat a IPM Group spoločne so slovenským investičným fondom Venture to Future Fund (VFF).

“Táto strategická investícia je pre AgeVolt dôležitým míľnikom. Vďaka nej sme o krok bližšie k úplne novému princípu nabíjania elektromobilov, ktorý bude alternatívou k aktuálnej snahe o dominanciu prevádzkovateľov nabíjacích staníc. S AgeVoltom je elektromobilita skutočne udržateľná a prospešná pre spoločnosť na mnohých úrovniach,” uviedol zakladateľ spoločnosti AgeVolt, Ján Zuštiak.

Inovatívny nabíjací systém pre elektromobily z dielne slovenského startupu prerazil s komplexným riešením pre všetkých majiteľov parkovacích miest. Tí môžu vďaka meraniu aktuálneho odberu budovy a regulácii nabíjacieho výkonu využiť existujúcu elektrickú prípojku bez obáv z preťaženia siete a nutnosti navýšiť hodnotu ističa alebo rezervovanej kapacity.

Tím AgeVolt

Akýkoľvek majiteľ parkovacieho miesta, od biznis budov po rodinné domy, môže nabíjať vlastné elektromobily, a zároveň službu nabíjania ponúknuť verejnosti. Na rozdiel od aktuálne presadzovanej politiky operátorov nabíjacích bodov si majiteľ nabíjacej stanice môže nastaviť vlastné podmienky aj vizuál, mesačné poplatky sa mu pritom nenavýšia. Siete predajní, hotely či nákupné centrá oceňujú možnosť prepájania nabíjania so svojím vernostným programom či podporou marketingu.

„Rozvoj elektromobility je jedným z hlavných cieľov politík Európskej únie, ako aj na Slovensku. Budovanie potrebnej infraštruktúry je však časovo aj finančne náročné. AgeVolt nás oslovil unikátnym prístupom založeným na inteligentnom riadení rezervovanej kapacity budov bez potreby vysokých investícií. Veríme, že toto riešenie prispeje k masívnejšiemu budovaniu nabíjacích bodov a rozvoju zdieľaného ekosystému nabíjania. Sme radi, že budeme môcť byť súčasťou tohto príbehu,“ objasňuje Matej Říha, predseda predstavenstva Venture to Future Fund.

„Investícia do spoločnosti AgeVolt predstavuje ďalšie potvrdenie stratégie spoločnosti InoBat prinášať riešenia v rámci hodnotového reťazca elektromobility od výskumu a vývoja cez výrobu, recykláciu a teraz aj nabíjanie,“ hovorí Marián Boček, CEO a spoluzakladateľ spoločnosti InoBat. „Sme radi, že podporujeme spoločnosť AgeVolt pri vývoji ich jedinečnej EV nabíjacej infraštruktúry a inteligentného energy systému, a tým prispievame k celkovému nárastu elektrických vozidiel v regióne strednej a východnej Európy, ako aj v celej EÚ.“

AgeVolt investíciu plánuje využiť predovšetkým na expanziu na európske trhy, ďalší vývoj energetického riadenia a budovanie digitálnej platformy s využitím technológie blockchain. „Urýchľujeme rozvoj zatiaľ veľmi slabej nabíjacej infraštruktúry a zefektívňujeme narábanie s elektrickou energiou. Veľmi silne vnímame aj rastúcu polarizáciu spoločnosti kvôli vyhradeným parkovacím miestam a neopodstatnený strach z elektromobility. Na toto všetko máme jednoduché riešenia. Ukazujeme svetu, že elektromobilita je dobrá cesta, ak je nastavená správne,“ uzavrel Ján Zuštiak z AgeVolt.

Zakladateľ startupu AgeVolt, Ján Zuštiak (FOTO: AgeVolt)

Projekt slovenského nabíjacieho systému AgeVolt vstúpil na trh začiatkom roka 2020. Je držiteľom certifikátu výnimočnosti Seal of Excellence, ktoré udeľovala Európska komisia najsľubnejším európskym inovatívnym projektom. Vďaka tomu dostane z grantu Ministerstva hospodárstva SR do konca tohto roka 1,8 milióna eur na ďalší rozvoj. Od svojho vzniku sa AgeVolt dostal do TOP 10 viacerých svetových súťaží pre startupy a obstál v konkurencii stoviek inovatívnych firiem.

Tento rok sa dostal na prestížny globálny zoznam #SET100 ako jeden zo 100 najinovatívnejších startupov v energetickom a mobilnom sektore. Na vývoji nových technológií AgeVolt spolupracuje s Národným batériovým centrom a Slovenskou akadémiou vied, zároveň vyvíja novinky v spolupráci s DXC Technology, ABB či Engie Slovakia. V súčasnosti sú v prevádzke desiatky nabíjačiek AgeVolt na Slovensku a v Českej republike, na najbližšie obdobie sú naprojektované stovky ďalších.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button