Cestná doprava

Skončila rekonštrukcia 100 kilometrov poškodených ciest

Ministerstvo dopravy začne v rámci ďalších projektov opravovať 40 cestných mostov a ďalšie úseky ciest 1. triedy v rozsahu 500 kilometrov.

Rekonštrukcia najviac zanedbaných úsekov ciest 1. triedy v celkovom rozsahu 100 kilometrov je ukončená. Cesty, ktoré sa začali rekonštruovať začiatkom júla, majú podľa rezortu dopravy vďaka financiám z eurofondov nový koberec, zmodernizované kanalizačné poklopy, cestné obrubníky a krajnice ciest. Ministerstvo dopravy začne v rámci ďalších projektov Operačného programu Doprava opravovať aj 40 cestných mostov a ďalšie úseky ciest 1. triedy v rozsahu 500 kilometrov.

„Až 70 percent z opravených úsekov ciest sa nachádza na východnom Slovensku, kde je zároveň najmenej diaľnic a rýchlostných ciest. Stav niektorých exponovaných úsekov ciest 1. triedy, po ktorých prechádzajú denne stovky nákladných áut, bol preto viac ako nevyhovujúci,“ uviedol počas odovzdania zmodernizovanej cesty v Sečovskej Polianke, v okrese Vranov nad Topľou, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. 

Na projekt Odstraňovanie nevyhovujúcich parametrov na cestách 1. triedy bol vypísaný tender pozostávajúci zo štyroch zmlúv o dielo. Celková vysúťažená cena zákazky 8,57 mil. eur bola podľa rezortu dopravy až o takmer 40 percent nižšia, ako bola jej predpokladaná hodnota 13,95 mil. eur. 

Najviac zanedbané úseky ciest 1. triedy na rekonštrukciu boli vybrané na základe štúdie kritických nehodových lokalít, ktorú vypracovala Slovenská správa ciest v spolupráci s oddelením bezpečnosti cestnej premávky na ministerstve dopravy. V nevyhovujúcom stave je podľa tejto štúdie celkovo viac ako tisíc kilometrov ciest 1. triedy a viac než 130 mostov na cestách 1. triedy. „Ďalšie projekty by mali v relatívne primeranom čase, teda v tomto a v budúcom roku, urobiť z aspoň 700 kilometrov takmer nezjazdných ciest cesty 1. triedy,“ dodal Figeľ, podľa ktorého obnova ciest prináša aj pracovné príležitosti do regiónov Slovenska s vysokou nezamestnanosťou.
 

Prečítajte si aj

Back to top button