Cestná doprava

Scania predstavila novinku na ochranu paliva pred krádežou

Až príliš často sa stáva, že vodiči musia riešiť nepríjemnú situáciu v podobe poškodeného uzáveru a prázdne palivovej nádrže. Spoločnosť Scania preto predstavuje ochranu pred krádežou paliva s nainštalovaným senzorom, ktorý monitoruje stav paliva. Toto riešenie bude najskôr k dispozícii pre samostatnú nádrž a veľmi skoro aj pre bežnejšie riešenie s nádržami po oboch stranách vozidla.

„Strata cenného paliva je sama o sebe dosť nepríjemná. Ešte horším dôsledkom však často býva skutočnosť, že nákladné vozidlo nemôže vykonávať každodenné dodávky podľa plánu, za čo hrozia majiteľom nemalé sankcie,“ hovorí produktový manažér Eric Ljunggren zo spoločnosti Scania.

Ochrana pred krádežou paliva monitoruje hladinu paliva po dobu až 65 hodín
Ak hladina paliva výrazne poklesne, dôjde k aktivácii alarmu, ktorý vydáva rovnaký prenikavý zvuk ako bežný výstražný systém proti krádeži vozidla. Alarm sa aktivuje aj v prípade manipulácie s uzáverom palivovej nádrže. Ak je výstražný systém v činnosti, monitoruje hladinu paliva po dobu až 65 hodín za predpokladu, že je aktivovaný hlavný vypínač akumulátora nákladného vozidla. Pokiaľ zákazník využíva balík Control Package, dostane tiež e-mail, textovú správu a varovné oznámenia na svojom portáli spoločnosti Scania pre správu vozidlového parku.

Jeden francúzsky majiteľ vozidlového parku uvádza, že v jeho prípade predstavujú náklady na odcudzenú motorovú naftu, spolu s vedľajšími nákladmi, každoročne 12 000 eur. Hoci je priestor, kde parkuje svoje vozidlá, oplotený a vybavený kamerovým systémom, zlodeja to napriek tomu úplne neodrádza.

„Nielenže každý rok vyhodíme do vzduchu veľkú časť peňazí vynaložených na palivo, ale zlodeji navyše spôsobia prepichnutie a poškodenie palivových nádrží,“ hovorí. „Výsledkom je nutnosť opráv a odstavenie nákladného vozidla. Je to celé veľmi nepríjemné, a preto sme sa teraz rozhodli, že už nikdy nebudeme tankovať palivo v piatok, aby boli nádrže u zaparkovaných vozidiel cez víkend prázdne.“

Odstrašenie potenciálnych zlodejov
Možno najväčšou výhodou výstražného systému proti krádeži paliva je odstrašenie potenciálnych zlodejov. Nálepka na nádrži upozorňuje všetky osoby s nekalými úmyslami na to, že je palivo chránené. Aj keď sa zlodejom nepodarí palivo z nádrže odcudziť, už samotný pokus často spôsobí ťažkosti, pretože poškodený uzáver môže vyžadovať časovo náročné a nákladné opravy. „V prípade neoprávnenej manipulácie s vozidlom bude majiteľ i vodič upozornený, vďaka čomu možno predísť následkom súvisiacim s krádežou paliva alebo ich aspoň zmierniť,“ hovorí Ljunggren.

Prečítajte si aj

Back to top button