Cestná doprava

SAD Poprad zakúpil 14 nových autobusov pre prímestskú dopravu

Prímestskú autobusovú dopravu v podtatranskom regióne posilní 14 nových autobusov, ktoré budú od dnes premávať na linkách SAD Poprad. Ide o prvú etapu rozsiahlej investície do obnovy vozového parku, ktorú realizuje popradská spoločnosť na základe dohody s Prešovským samosprávnym krajom v súvislosti so zabezpečovaním výkonov vo verejnom záujme.

Tú po schválení regionálnym zastupiteľstvom v marci tohto roka, uzatvoril PSK na obdobie 10 rokov so štyrmi dopravcami z Popradu, Prešova, Humenného a Starej Ľubovne. Nové vozidlá boli kompletizované na Slovensku a náklady na zakúpenie jedného autobusu sa pohybovali vo výške 142.734 eur (4,3 milióna Sk). Na základe schváleného harmonogramu plánuje popradský prepravca do konca tohto roka zabezpečiť ešte šesť ďalších kusov a v horizonte 8 rokov chce spoločnosť zakúpiť celkom 107 nových autobusov. Predseda PSK Peter Chudík dnes počas oficiálneho uvedenia autobusov do prevádzky konštatoval, že tieto nové dopravné prostriedky budú spĺňať všetky zákonné parametre, v prvom rade však zabezpečia vyšší komfort a hlavne bezpečnosť pre cestujúcich. Okrem toho dôjde aj k zníženiu emisií, čo bude výrazným prínosom pre ekológiu v regiónoch pod Tatrami. V súčasnosti má SAD Poprad k dispozícii 190 autobusov, ktoré ročne najazdia okolo deväť miliónov kilometrov, pričom viac ako 84 % z tohto počtu predstavujú výkony vo verejnom záujme. Takmer 90 vozidiel prevádzkujú SAD Poprad len vďaka udelenej výnimke, pretože sú staršie ako 16 rokov.
Vozový park štyroch dopravcov v Prešovskom kraji je značne zastaraný. Z 560 autobusov prímestskej dopravy je takmer 340 autobusov starších ako pripúšťajú normy. Z dotácie PSK pre dopravcov vo výške 12.613.690 eur (380 miliónov Sk) na rok 2009, je určitý objem vyčlenený na nákup nových autobusov. Svoj záväzok si ako prvý v kraji splnil humenský podnik SAD, ktorý v polovici mája uviedol do prevádzky 14 nových vozidiel. Do roku 2013 počíta plán obnovy vozového parku v kraji s nákupom 400 nových autobusov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button