Elektromobilita

Rast siete nabíjacích staníc

Rast siete nabíjacích staníc. Výstavba siete nabíjacích staníc rastie u nás pomalšie, ale stav zlepšujú najmä tri subjekty – GreenWay, ZSE Drive a ejoin. A popri nich sa o lepšie podmienky pre nabíjanie elektromobilov starajú obchodné reťazce.

Elektromobilita postupuje v EÚ míľovými krokmi dopredu a nové vozidlá už majú dojazd aj vyše 400 km. Je čas pre firmy, ktoré využívajú vozidlá prevažne v meste a s kratšími dojazdami či v blízkom okolí, obmeniť autopark a vykročiť cestou elektromobility. Distribučná sieť sa už rozrastá k spokojnosti vodičov elektromobilov a k dispozícii sú aj individuálne riešenia privátneho nabíjania.

GreenWay Infrastructure patrí medzi popredných hráčov elektromobility na Slovensku a je najväčším stredoeurópskym poskytovateľom služieb elektromobility. V roku 2021 spoločnosť na Slovensku spustila celkovo 33 nových nabíjacích staníc. Vo vlastnej sieti má na našom území dokopy 124 verejných nabíjacích staníc s viac ako 500 nabíjačkami. Okrem Slovenska od roku 2018 pôsobí aj v Poľsku. Flotilovým zákazníkom poskytuje energiu v sieti GreenWay, v roku 2021 to bolo už viac ako 5 084 005 kWh, čo predstavuje 3600 ton úspory emisií CO2 a 22 ton NOx.

GreenWay poskytuje komplexné služby v elektromobilite – od nákupu vozidiel podľa potrieb zákazníka cez financovanie vozidiel, výber a montáž nabíjacích staníc až po monitoring, spracovanie dát a nabíjacie karty. V týchto službách spolupracuje so spoločnosťami Eurowag, BUSINESS LEASE,ČSOB Leasing a ARVAL.

V roku 2022 plánuje GreenWay spustiť desiatky nových nabíjacích staníc. Venuje sa ale aj zmene technologických štandardov. S príchodom roku 2022 spoločnosť ustúpila od inštalácie nabíjacích staníc s výkonom 50 kW v prospech zariadení s výkonom 100 a 150 kW. Navyše postupne opustí štandard CHAdeMO. Na miestach, kde to bude možné, budú nainštalované dva CCS konektory.

Nabíjacia stanica GreenWay

Rast siete nabíjacích staníc

ZSE Drive patrí do skupiny ZSE – Západoslovenská energetika, a. s., a predstavuje jedno z najmodernejších riešení pre elektromobilitu v Európe. Ako líder v poskytovaní služieb verejného nabíjania na Slovensku, kde prevádzkuje už vyše 100 nabíjacích staníc, poskytuje zákaznícke služby v oblasti domáceho, firemného a mestského nabíjania. Na verejných nabíjacích staniciach spoločnosti ZSE je možné nabíjať všetky druhy elektromobilov a plug-in hybridných vozidiel.

Stanice ZSE Drive disponujú oboma celosvetovými štandardmi na rýchlonabíjanie – konektormi CHAdeMO a CCS (Combo), ako aj konektorom na pomalé nabíjanie Type 2 Mennekes. Klienti ZSE Drive môžu využiť nabíjaciu kartu. S ňou sú služby dobíjania lacnejšie, pretože umožní využívanie cenovo dostupnejších programov. K dispozícii sú programy ZSE Drive Guest, ZSE Drive Eco, ZSE Drive Partner a ZSE Drive Flat.

Nabíjacia stanica ZSE Drive

ejoin GO je súčasťou nabíjacej infraštruktúry na Slovensku. Sieť jedného z najväčších poskytovateľov nabíjania je tou najrýchlejšie sa rozvíjajúcou. Dôkazom čoho je 200 nabíjacích bodov, ktoré boli vybudované len v priebehu prvého roka pôsobenia na našom trhu. Za tento krátky čas si prevádzkovateľ nabíjačiek vytvoril stabilné miesto na slovenskom trhu elektromobility.

V sieti ejoin GO nájdete pomalé nabíjacie stanice, tzv. AC, s výkonom až do 22 kW, ktoré na nabíjanie používajú striedavý prúd, od konca roku 2020 aj rýchlonabíjacie DC stanice s výkonom až do 60 kW, ktoré vozidlo nabíjajú jednosmerným prúdom. Od konkurencie sa ejoin GO odlišuje nízkymi cenami, rýchlou a jednoduchou inštaláciou a priaznivými podmienkami pri zapojení do dobíjacej siete. V portfóliu je aj vlastná produkcia nabíjacích staníc pre elektrické autá a elektrobicykle.

Nabíjacia stanica ejoin

Nabíjacie stanice pri obchodných reťazcoch

Bežným javom ostatných rokov sa stávajú aj nabíjačky umiestnené v bezprostrednej blízkosti známych obchodných reťazcov Billa, Kaufland, Lidl a Tesco, ktoré jednoducho idú s dobou. Tento krok je celkom logický a rozhodne vítaný aj zo strany zákazníkov, ktorí vlastnia elektromobil alebo plug-in hybrid. Nabíjanie batérie vozidla počas doby nákupu je veľmi pohodlné. Vhodné umiestnenie nabíjacej stanice môže mať pozitívny efekt aj pre samotný obchod – priláka zákazníkov.

Billa v roku 2021 vykonala predprípravu na nabíjačky pri štyroch predajniach, v Ružomberku, Levoči, vo Svite a v Komárne. Billa disponuje certifikátom o záruke pôvodu spotrebovanej elektriny z obnoviteľných zdrojv. Čo znamená, že zákazníci nabíjajúci svoj elektromobil na nabíjacích staniciach Billa „tankujú“ zelenú energiu.

Kaufland má nabíjacie stanice s výkonom 43 a 22 kW pre elektromobily pri svojich predajniach v Bratislave, Trnave, Prešove, Ilave a Šamoríne.

Lidl má aktuálne k dispozícii desať verejne prístupných nabíjacích staníc (Senec, Bratislava, Nová Baňa, Nová Dubnica, Košice, Liptovský Hrádok, Tornaľa, Modra a Most pri Bratislave) a jednu privátnu v areáli logistického centra v Seredi. V blízkej budúcnosti plánuje masívnu expanziu.

Tesco začalo budovať nabíjacie stanice pre elektromobily už v roku 2014 v spolupráci s poskytovateľom nabíjacích služieb GreenWay. Pri obchodných centrách sú rýchlonabíjacie stanice s konektormi AC Type 2 s výkonom 22 kW a 2 DC konektory CHAdeMO + CCS, oba s výkonom 50 kW. Na staniciach sa môžu nabíjať dve vozidlá súčasne v kombinácii konektorov DC + AC.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
VIB, foto: Greenway, ZSE, ejoin

Prečítajte si aj

Back to top button