Cestná doprava

R1 by mala byť hotová do konca budúceho roka

Kompletná rýchlostná cesta R1 z Trnavy do Banskej Bystrice by mala byť automobilovej verejnosti k dispozícii do konca budúceho roka.

Ako uviedol na kontrolnom dni minister dopravy Ján Figeľ, rýchlostná cesta by mala byť hotová v spomínanom termíne v plnom profile avšak bez obchvatu v Banskej Bystrici. “Je potrebné, aby to bolo dokončené kvalitne. Táto cesta má veľký význam a môže byť jednou z nosných ciest popri diaľnici D1,“ povedal počas kontrolného dňa Figeľ.

Minister dopravy potvrdil, že koncesionárska spoločnosť Granvia, a.s., ktorá realizuje výstavbu štyroch úsekov R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, požaduje zaplatenie dodatočných nákladov, ktoré mali vzniknúť počas výstavby úsekov rýchlostnej cesty. Podľa Figeľa s konzorciom stále prebiehajú rokovania o uznaní týchto požiadaviek v hodnote niekoľkých miliónov eur.

Stavbu štyroch úsekov R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami, vrátane severného obchvatu Banskej Bystrice, zabezpečuje spoločnosť Granvia Construction, s.r.o. Bratislava, ktorá je súčasťou spoločnosti Eurovia CS, a.s. Praha. Spoločnosť Granvia, a.s. založilo francúzsko-holandské konzorcium Vinci Concessions S.A. a ABN AMRO Highway B.V., ktoré uspelo v tendri na výstavbu a prevádzku 52 kilometrov úsekov R1.

Pôvodne mal projekt, ktorý bude štát splácať 30 rokov, stáť zhruba 3,2 mld. eur, neskôr však cena stúpla na 3,8 mld. eur pre zdraženie bankových úverov. Naplánovaná ročná platba štátu koncesionárovi po dokončení stavby predstavuje 125 mil. eur.

Prečítajte si aj

Back to top button