Elektromobilita

Prvé čisto elektrické vozidlo SCANIA v Maďarsku

Prvé čisto elektrické vozidlo SCANIA v Maďarsku. Scania odovzdala svoje úplne prvé čisto elektrické vozidlo v stredoeurópskom regióne CER. Jazdiť bude v Budapešti.

Scania dodala svoje prvé plne elektrické nákladné vozidlo v Maďarsku a v celom regióne CER, ktorý zahŕňa aj Českú republiku a Slovensko. Spoločnosť WIN Capital Kft. prevzala toto vozidlo na špeciálnom galavečere za prítomnosti Matsa Gunnarssona, výkonného viceprezidenta a vedúceho obchodnej organizácie Scania. Toto vozidlo bude slúžiť na zásobovanie predajní Aldi v Budapešti.

„V Scanii sme plne odhodlaní dosiahnuť naše vedecky podložené ciele. Napríklad znížiť emisie CO2 z používania našich výrobkov o 20 % do roku 2025. Akumulátorové elektrické nákladné vozidlá sú v tejto veci kľúčové. Pretože v roku 2025 by mali tvoriť 10 % nášho celosvetového predaja. Máme produkty a služby, aby sme dosiahli túto ambíciu. Potrebujeme ale aj prvých partnerov, zákazníkov, ktorí sú odhodlaní podieľať sa na zmene s nami. A som naozaj nadšený, že sme prvého zákazníka našli v Maďarsku vo firme WIN Capital a jej dcérskej spoločnosti Happy Cargo,“ povedal Mats Gunnarsson.

Scania 25 P maďarskej spoločnosti WIN Capital Kft.

Prvé čisto elektrické vozidlo SCANIA v Maďarsku

Je to preto, že obe spoločnosti zdieľajú podobnú víziu. „Cieľom našej spoločnosti je vytvárať udržateľnejšie dopravné riešenia pre našich zákazníkov a v konečnom dôsledku pre celú spoločnosť. Akumulátorové elektrické nákladné vozidlá, ako je naša nová Scania, sú najudržateľnejším riešením na trhu. Na firme Scania sa mi páči, že nedodali iba nákladné vozidlo, ale aj nabíjačku a systém riadenia nabíjania. Dostali sme kompletný servis,“ dodal Loránd Szemerey, zakladateľ a CEO WIN Capital Kft.

Pre značku Scania je Maďarsko priekopníkom v regióne. „Počas vlaňajšieho roku sme pre spoločnosť HAVI dodali dve hybridné vozidlá. Tentoraz odovzdávame kľúče od nášho prvého akumulátorového elektrického vozidla. Som veľmi hrdý na svoj tím, že sme to dosiahli a vkročili do novej budúcnosti celého odvetvia dopravy. Dúfam, že úspech tohto vozidla ukáže všetkým našim zákazníkom, že budúcnosť je elektrická,“ uviedol András Vass, riaditeľ obchodného zastúpení Scania pre východné Maďarsko.

Slávnostné foto z odovzdania: zľava generálny riaditeľ Scania CER Zdeněk Petrás, riaditeľ obchodného zastúpenia pre východné Maďarsko András Vass, predajca Tamás Sipos, zakladateľ a CEO WIN Capital Kft. Lórand Szemerey a výkonný viceprezident Scania Mats Gunnarsson

Návrhu vozidla predchádzala analýza

Prvé akumulátorové elektrické vozidlo Scania v Maďarsku je trojnápravový podvozok s označením 25 P a celkovou hmotnosťou 27 ton, dennou kabínou a chladiacou skriňovou nadstavbou od spoločnosti Thermosol Kft. Je navrhnuté tak, aby v tichosti prepravovalo chladený tovar po meste a jeho okolí. A to s nulovými emisiami CO2 (pri nabíjaní elektrinou z obnoviteľných zdrojov) a nulovými emisiami škodlivín, ako sú pevné častice alebo oxidy dusíka.

Vozidlo je vybavené elektrickým agregátom s výkonom 230 kW a deviatimi akumulátorovými modulmi s celkovou kapacitou 300 kWh. Táto kombinácia umožňuje plne naloženému nákladnému vozidlu s chladiacim boxom absolvovať všetky úlohy jedného pracovného dňa. Skôr ako bolo vozidlo objednané, Scania vykonala dôkladnú analýzu prevádzky v Happy Cargo, aby sa uistila, že konkrétna špecifikácia nákladného vozidla vyhovie každodenným úlohám a možnostiam nabíjania tejto firmy.

Spoločne s vozidlom Scania poskytla aj nabíjací systém pre depo Happy Cargo. Systém sa skladá z jednej mobilnej 40kW nabíjačky Kempower, ktorá môže nabiť nákladný automobil cez noc. A ďalej zo systému riadenia nabíjania ChargeEye, ktorý umožňuje zákazníkovi riadiť a monitorovať proces nabíjania na diaľku. Napríklad aby sa zabránilo preťaženiu elektrickej siete v depe alebo aby sa vozidlo nabíjalo v čase, keď sú ceny elektriny nižšie. Toto riešenie je jedným z najskromnejších, ktoré Scania dokáže ponúknuť. Spoločnosť je pripravená zaistiť analýzu možností nabíjania a následne navrhnúť a dodať vhodnú a škálovateľnú nabíjací infraštruktúru aj pre veľké flotily elektrických nákladných vozidiel.

Okrem nabíjania je možné s elektrickým nákladným vozidlom Scania dodať aj ďalšie služby. Ako sú zmluvy na údržbu, ktoré môžu pokrývať aj neočakávané udalosti, a financovanie.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS Scania

Prečítajte si aj

Back to top button