Cestná doprava

Prioritou PSK na rok 2011 je oprava povodňami poškodených ciest

Absolútnou prioritou Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na rok 2011 v oblasti cestnej infraštruktúry je odstraňovanie škôd, ktoré spôsobili minuloročné povodne.

Plánujú však dokončiť aj komplexnú rekonštrukciu cesty na slovenskej strane úseku cesty medzi Osturňou a poľskou Niedzicou, ktorá je financovaná z eurofondov a pripravuje aj ďalšie projekty. Ako uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, škody po povodniach sa vyšplhali na takmer 23 miliónov eur. Poškodené boli desiatky úsekov ciest 2. a 3. triedy a 13 mostov.

„Od vlády SR sme na odstránenie týchto škôd dostali 6,8 milióna eur a využitie týchto peňazí bude prioritou na rok 2011. Pripravujeme investičné akcie, aby sme ich rozdelili tam, kde je to najnevyhnutnejšie,“ spresnila Fitzeková. Peniaze z vládnej dotácie by mali ísť na financovanie 19 pripravených projektov, ktoré plánujú realizovať predovšetkým v okresoch Stará Ľubovňa, Prešov, Poprad, Humenné a Bardejov.
„Na rekonštrukciu týchto úsekov potrebujeme takmer 12 miliónov eur, momentálne máme k dispozícii necelých sedem miliónov eur, takže budeme tieto práce realizovať postupne tak, ako nám to dovolia finančné prostriedky,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Prioritne chcú napríklad riešiť zosuv cesty medzi obcami Udavské – Vyšný Hrušov, ale i rekonštrukcie mostných objektov v okrese Stará Ľubovňa. Tam bude potrebné opraviť mosty v Jurskom a Holumnici a postaviť most v obci Orlov. Verejné obstarávanie plánujú vypísať už koncom januára. Niektoré z poškodených mostov sa cestárom podarilo opraviť špeciálnou technológiou ešte v minulom roku. “To však nebolo možné v prípade Orlova. Vzhľadom na to, že prichádzala zima a bolo veľké riziko, že ľady, ktoré tečú riekou, by mohli zapríčiniť vyliatie koryta, boli sme nútení most demolovať. Definitívne sme to dokončili počas uplynulého víkendu,“ konštatovala hovorkyňa. Momentálne sa pripravuje projektová dokumentácia, ktorá počíta s využitím dvoch starých pilierov. S prácami by chceli začať čo najskôr.

V kraji stále evidujú okolo 100 kolíznych bodov, ktoré bude treba odstrániť. Keďže prostriedky od vlády nepostačujú a opravy ciest sa budú musieť rozložiť na obdobie dvoch až troch rokov, samospráva hľadá aj možnosti financovania z operačných programov. PSK má už v súčasnosti schválených 15 akcií. V tomto roku by chceli dokončiť II. etapu modernizácie ciest v oblastiach Humenné, Prešov, Stará Ľubovňa a Svidník. “Okrem tohto plánujeme začať s rekonštrukciou mostov v Medzilaborciach, Krásnej Lúke, Matiašovciach a Hanušovciach. Zároveň chceme realizovať sanáciu ôsmich zosuvov na území kraja,“ uviedla Fitzeková.

V tomto roku chce PSK dokončiť modernizáciu cesty medzi Osturňou a poľskou Niedzicou, ktorá sa realizuje v rámci programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovensko, pričom slovenská časť projektu bude stáť približne štyri milióny eur. “Chceme začať dva nové projekty, ktoré máme schválené, a to je modernizácia spojenia národných parkov v oblasti Pienin na našej a poľskej strane. Druhým je prepojenie miest Medzilaborce-Snina-Sanok,“ doplnila hovorkyňa.
 

Prečítajte si aj

Back to top button