Cestná doprava

Prioritou je stavať diaľnice lacnejšie a rýchlejšie

Na Slovensku sa má stavať s európskymi parametrami.

Slovenská republika je členom Európskej únie a cieľom v oblasti dopravy je tieto parametre dosiahnuť. Povedal to dnes v Bratislave na diskusnom fóre Hnclubu venovanom výstavbe a financovaniu diaľnic minister dopravy Ján Figeľ (KDH).

Budovanie infraštruktúry, najmä cestnej siete, sleduje základné ciele, ktorými sú predovšetkým zníženie nehodovosti, zlepšenie podmienok pre podnikanie a zamestnanie. Prioritou, ako zdôraznil Figeľ, je postupné dobudovanie D1, najmä z úseku od Žiliny k Prešovu a Košiciam. Nesmie sa však zabúdať ani na ďalšie úseky, najmä južný ťah a na dôležité európske koridory – predovšetkým smerom na Poľsko a pod.

Pri financovaní sa využívajú a budú využívať viaceré zdroje. Sú to, podľa ministra, úspory, eurofondy, štátny rozpočet, úver Európskej investičnej banky, elektronické mýto, diaľničné dlhopisy, verejno-súkromné partnerstvo (PPP) a ďalšie.
Podľa Figeľa, súčasná rozostavanosť, stav prípravy jednotlivých projektov, dáva predpoklad, že v období 2011 a 2014 by mohlo pribudnúť približne 130 kilometrov diaľnic. Prioritou ostáva stavať rýchlejšie a lacnejšie.
 

Prečítajte si aj

Back to top button