Cestná doprava

Oficiálne spustili výstavbu diaľničného úseku D1 Fričovce – Svinia

Výstavbu vyše 11-kilometrového diaľničného úseku medzi obcami Fričovce a Svinia včera oficiálne spustili na východe Slovenska.

Nový úsek diaľnice medzi tunelom Branisko a Prešovom má odbremeniť od tranzitnej dopravy najmä obce Hendrichovce, Bertotovce a Chminianska Nová Ves (okres Prešov), ktorými v súčasnosti denne prechádza približne 14.000 áut. Výstavba by mala trvať tri roky a štyri mesiace a do prevádzky by cesta mala byť uvedená v závere roka 2014. Financovaná bude z eurofondov a štátneho rozpočtu, pričom zhotoviteľ by mal úsek postaviť za 114,6 milióna eur.

      
Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ dnes po slávnostnom poklepaní základného kameňa stavby vo Fričovciach zdôraznil, že vysúťažená cena, za ktorú sa bude stavať tento úsek, je o 153 miliónov eur nižšia ako tá, za ktorú sa malo stavať v rámci PPP projektov. Dodal, že ide o náklady na stavebné práce bez nákladov na údržbu a prevádzku komunikácie. Minister uviedol, že k podpisovaniu dodatkov k tejto zmluve dôjde jedine v prípade, ak sa vyskytnú okolnosti, ktoré nebolo možné predvídať.

      
„Práve princíp, ktorý je využitý, že firma doprojektuje a stavia, je oveľa silnejším nástrojom oproti starej praxi dodatkov k dodatkom,“ povedal minister dopravy. V neposlednom rade upozornil na skutočnosť, že výstavba tohto úseku prinesie prácu takmer 800 ľuďom, čo je dobrá správa pre tento región, jeho ekonomiku i rozvoj. Zástupca združenia zhotoviteľov generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Doprastav Dušan Šamudovský konštatoval, že z hľadiska charakteristiky územia ide o diaľnicu strednej náročnosti.

      
„Značná časť, asi 20 % trasy, bude umiestnená na 15 mostoch. Je veľký rozsah zemných prác, budú štyri kilometre oporných múrov, asi 3,5 kilometra protihlukových stien a celkove to bude 85 objektov,“ vyčíslil Šamudovský. Zmluvu na výstavbu Diaľnice D1 v úseku Fričovce – Svinia podpísala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začiatkom tohto mesiaca. Približne 11,2-kilometrový úsek stavia združenie firiem Doprastav a Strabag. Trasa diaľnice D1 v úseku Fričovce – Svinia nadväzuje na západe na prevádzkovaný úsek D1 Beharovce – Fričovce s tunelom Branisko a na východe na približne 8-kilometrový úsek diaľnice D1 Svinia – Prešov západ.
 

Prečítajte si aj

Back to top button