Cestná doprava

Odovzdanie rýchlostnej cesty R1 sa posunie asi na záver októbra 2011

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR podľa slov jeho šéfa Jána Figeľa (KDH) ako verejný obstarávateľ v prípade výstavby rýchlostnej cesty R1 z Nitry do Tekovských Nemiec „postupuje prísne a podľa litery zákona a kontraktu“.

„Do uvedenia stavby cesty, troch úsekov pod názvom Pribina, je koncesionár zodpovedný aj za technické odovzdanie, aj za dokumentačné odovzdanie tak, aby bolo možné dať súhlas na predčasné užívanie takejto cesty. My inak ani postupovať nemôžeme a ani nechceme,“ uviedol na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní vlády Figeľ.
      
„Z finančného hľadiska to zároveň znamená tú realitu, ktorú či už nazveme sankciou alebo pozdĺžnosťou, že platba za dostupnosť – tzv. availability payment, ktorá je za každý mesiac počas 30 rokov postupovaná koncesionárovi za postavenie, financovanie, prevádzkovanie a údržbu diela začína 1. dňom nasledujúceho mesiaca po odovzdaní,“ zdôraznil.
      
„Aj včera sme mali rokovanie s koncesionárom, so spoločnosťou Granvia, na úrovni generálneho riaditeľa a vzhľadom na isté omeškania oproti zazmluvnenému termínu, pripravujeme spoločné memorandum, v ktorom sa potvrdia nové finálne termíny a ďalšie záležitosti súvisiace s finalizáciou a odovzdaním diela,“ povedal šéf MDVRR SR.
      
„Predpokladám, že by tak mohlo byť v priebehu nasledujúceho týždňa, čo sa týka memoranda a samotné odovzdanie diela v horizonte záveru budúceho mesiaca, v závere októbra. Ide zhruba o mesačný posun, treba ho spresniť na základe podmienok a pravidiel,“ uviedol.
      
Pripomenul, že ročná platba štátu koncesionárovi dosahuje približne 125 miliónov eur. „Spoločnosť Granvia tak dostane od štátu menej o zhruba jednu mesačnú platbu, ak budú všetky tri úseky cesty odovzdané počas nasledujúceho mesiaca,“ dodal.
 

Prečítajte si aj

Back to top button